U trendu

Sud EU: Letonija prekršila zakon suspenzijom guvernera

LUKSEMBURG – Letonija je prekrÅ¡ila zakon Evropske unije kada je zabranila guverneru centralne banke Letonije, koji je i član Evropske centralne banke, da obavlja tu funkciju, presudio je danas Evropskog sud pravde.

Kako se navodi u obrazloşenju odluke, Letonija nije ponudila ni najmanji dokaz o korupciji Ilmarsa Rimševiča, koji je sa funkcije guvernera suspendovan početkom prošle godine zbog optuşbi o primanju mita u iznosu od 100.000 evra i pranju novca, prenosi agencija Rojters.

NJegovom suspenzijom je Letonija ostala bez prava glasa na zasedanjima ECB-a, a time je osporena i nezavisnost letonske centralne banke, zaključio je sud.

„Radi sprovođenja istrage moÅŸe se doneti odluka o privremenoj suspenziji guvernera, ali takva suspenzija je dozvoljena samo ako postoji dovoljno indicija da je guverner bio umeÅ¡an u ozbiljne prekrÅ¡aje, a Letonija nije pruÅŸila nikakve dokaze koji bi potvrdili optuÅŸbe za primanje mita“, saopÅ¡tio je sud.

Odluka suda je usledila nakon tvrdnji drşavne pravobraniteljke DŜulijan Kokot iz decembra prošle godine da Letonija nije pruşila dovoljno dokaza o korupciji, koju Rimševič negira.

Rimševič je bio uhapšen u februaru prošle godine i mesecima nije bio u mogućnosti da imenuje svog zamenika koji bi predstavljao Letoniju na sastancima ECB-a, navodi Rojters.

RimÅ¡evič i ECB su tuÅŸili Letoniju navodeći da je suspendovanjem guvernera sa duÅŸnosti, bez dokazivanja njegove krivice u ozbiljnom slučaju korupcije, prekrÅ¡ila nezavisnost centralne banke.

Iako je najnovija presuda pobeda za Rimševiča, malo je verovatno da će se on vratiti na tu funkciju, ocenjuje britanska agencija, i dodaje da njegov zvanični mandat ističe krajem ove godine i da ga tek čeka suđenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar