U trendu

Suficit budžeta Srbije na kraju avgusta 31,8 milijardi dinara

Suficit državnog budžeta Srbije u prvi osam meseci ove godine iznosio je 31,8 mlijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Računajući projektne zajmove budžetski suficit je bio 16,6 milijardi dinara.

Kapitalni rashodi budžeta finansirani iz projektnih zajmova veći su za 4,4 milijarde dinara u odnosu na isti period prošle godine.

U avgustu su prihodi budžeta iznosili 90,4 milijardi, a rashodi 80,6 milijardi dinara, tako da je suficit bio 9,8 milijardi dinara.

Naplati prihoda značajno su doprineli neporeski prihodi u iznosu od 18,1 milijardi dinara, od čega je uplata dividendi Telekoma Srbija bila 8,9 milijardi dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Poreski prihodi u avgustu iznosili su 70,4 milijardi dinara, a po osnovu donacija u budžet je uplaćeno 1,8 milijardi dinara.

Rashodi budćeta su iznosili 80,6 milijardi dinara, a najveće stavke su rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja.

Na nivou opšte države u prvih osam meseci je zabeležen suficit u iznosu od 8,5 milijardi dinara, a samo u avgustu suficit je bio 9,4 milijardi dinara čemu je doprinela i kvartalna naplata poreza na imovinu koji je prihod lokalnih samouprava.

Zbirni suficit lokalnih samouprava na kraju avgusta iznosio je 12,3 milijardi dinara, dok je Vojvodina imala 1,6 milijardi dinara suficita.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva – Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri finansiraju se iz kredita, te je njihov ukupan deficit iznosio 17,2 milijarde dinara, navelo je Ministarstvo finansija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.