U trendu

Suficit u budžetu sedam milijardi dinara u prva tri meseca

Prvo tromesečje je, prema preliminarnim podacima, završeno suficitom u budžetu u iznosu od oko sedam milijardi dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Godišnjim budžetom i tromesečnim ciljevima dogovorenim sa MMF, na kraju marta planiran je deficit u iznosu od 47,5 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za oko 55 milijardi dinara.

Rezultat je bolji i ukoliko ga poredimo sa istim periodom prethodne godine, kada je deficit republičkog budžeta iznosio 8,9 milijardi dinara.

Na povoljniji rezultat uticala je bolja naplata prihoda (preliminarno oko 33 milijarde dinara) i u nešto manjoj meri rashodi niži od planiranih (21,3 milijarde).

Pozitivno odstupanje u odnosu na plan kod poreskih prihoda u iznosu od oko 17 milijardi dinara, rezultat je bolje naplate PDV, akciza na duvan i poreza na dobit.

PDV je naplaćen u iznosu od 109,6 milijardi, što je oko pet odsto bolje od planirane naplate u ovom periodu.

Višak prihoda od akciza u odnosu na plan za oko osam milijardi dinara rezultat je bolje naplate akciza na duvanske proizvode.

Nastavljen je i trend bolje naplate poreza na dobit, kao rezultat bolje profitabilnosti privrede.

Najveća odstupanja u odnosu na planirane rashode (naniže) zabeležena su kod transfera Organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (OOSO) i ostalim nivoima vlasti – 9,3 milijardi dinara i otplate duga po garancijama – 5,7 milijardi dinara.

Kao rezultat pozitivnih kretanja na tržištu rada veća je uplata doprinosa u Fondove obaveznog socijalnog osiguranja, pa je i potreba za transferima iz budžeta Republike manja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar