U trendu

Sumnjivo meso za kebab pronađeno i u Hrvatskoj

ZAGREB – Hrvatsko Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je sporno meso poreklom iz Poljske pronađeno i u Hrvatskoj, ali i da je na vreme uklonjeno iz tri ugostiteljska objekta, javila je tamošnja televizija RTL.

Distributerska kompanija Alebon objavila je da s tržišta povlači 12 tona goveđeg kebaba koji je poslat u Sloveniju, Mađarsku, ali i u Hrvatsku, navodi se u vesti.

„Povlačimo proizvode od goveđeg kebaba zbog sumnje na prisustvo ešerihije koli i salmonele, što može dovesti do želudačnih i crevnih problema, i zbog sumnje na prisustvo ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda“, izvestio je Alebon.

Reč je o slovenačko-nemačkoj firmi čiji se zamrznuti doner kebab za restorane brze hrane proizvodi u Poljskoj. Slovenačke inpekcije potvrdile su da je sporni proizvod distribuiran u 41 ugostiteljski objekat, a objašnjenje od poljskih vlasti još čekaju.

„Poljaci nam nisu objasnili zašto meso povlačimo s tržišta“, kazala je Andreja Bizjak, direktorka slovenačke Inspekcije za bezbednost hrane, prenosi RTL.

I hrvatska Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva potvrdila je da je sporni kebab, koji je došao preko slovenačkog tržišta, za sada otkriven u tri ugostiteljska objekta u Hrvatskoj, no tvrde da su na vreme povučeni.

„Tokom sprovedenih inspekcijskih nadzora sporni proizvodi nisu zatečeni u prometu jer su ugostiteljski objekti po prijemu informacija od slovenačkih dobavljača vratili sporan proizvod koji su imali na zalihama“, piše u odgovoru Sanitarne inspekcije poslatom RTL-u.

Ali, zašto o tome nisu adekvatno obavestli javnost, nisu odgovorili, navodi ova televizija, uz konstataciju da su iz Ministarstva poljoprivrede samo „još jednom potvrdili da meso iz sporne poljske klanice nije stiglo u Hrvatsku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.