U trendu

Sunovrat akcija Dojče banke uoči godišnje skupštine

FRANKFURT – Akcije Dojče banke zabeležile su danas rekordan minimum, survavši se za skoro 3,0 odsto, nakon što je švajcarska banka UBS smanjila rejting deonica nemačkog zajmodavca sa ranijeg „neutralno“ na „prodati“, izvestila je tv CNCB.

Navodeći kao razlog ozbiljne eksterne događaje i okruženje niskih kamatnih stopa, UBS je snizio ciljanu cenu akcija Dojče banke sa 7,80 evra na 5,70 evra.

„Spustili smo ih na nivo ‘prodati’ jer ne očekujemo da će se uslovi poslovanja poboljšati u skorije vreme. Dojče banka ostaje tržišni igrač ranjiv na eksterne događaje, a povećanje kamata je trenutno daleka nada“, naveli su analitičari UBS-a u današnjoj belešci o svom istraživanju.

Agencija Rojters precizira da su akcije Dojče banke na berzi u Frankfurtu pale oko podneva na 6,673 evra, samo par dana uoči godišnje skupštine akcionara, te da su prethodno najniži nivo od 6,678 evra zabeležile 27. decembra.

Britanska agencija dodaje da su od prošlogodišnje skupštine, akcije Dojče banke potonule za 36 procenata.

Prema oceni CNBC-a, na današnji pad je takođe uticao jučerašnji tekst Njujork Tajmsa da je Dojče banka ignorisala pozive zaposlenih da američkom saveznom nadzornom organu preda izveštaje o transakcijama predsednika Donalda Trampa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.