U trendu

Sunovrat bitkoina, za pet dana izgubio trećinu vrednosti

Bitkoin je pao danas ispod 13.000 dolara, izgubivši za samo pet dana gotovo trećinu vrednosti, tako da je digitalna valuta na putu da zabeleži najgoru trgovačku sedmicu od 2013. godine, nakon vrtoglavog uspona do rekordnog nivoa od blizu 20.000 dolara u nedelju, javlja Rojters.

Vrednost najpoznatije kriptovalute je od početka godine porasla 20 puta, popevši se sa nešto ispod nivoa od 1.000 dolara na čak 19.666 dolara na luksemburškoj Bitstamp berzi u nedelju i na preko 20.000 dolara na drugim berzama.

Međutim, ova digitalna valuta je od tada gubila vrednost svakog dana, a njeno klizanje naniže se posebno ubrzalo danas, s obzirom na to da se na današnjem trgovanju na Bitstampu spustila na nivo od 12.560 dolara, što je dnevni pad od gotovo 20 procenata.

Budući da se vrednost rivalskih kriptovaluta topila zajedno s bitkoinom, ukupna procenjena vrednost kripto-tržišta se srozala na 480 milijardi dolara sa nivoa od blizu 650 milijardi dolara samo dan ranije, prema podacima sa vebsajta kompanije „Coinmarketcap“.

Ipak, druge digitalne valute su početkom sedmice beležile izvestan rast, a mnogi tržišni posmatrači kažu da su investitori koji su osetili da je cena bitkoina prenapregnuta počeli da prelaze na druge kripto novčiće.

Etereum, druga kriptovaluta po tržišnom udelu, porastao je skoro na 900 dolara početkom nedelje sa nivoa od oko 500 dolara nedelju dana ranije. Ripl, treća najveća digitalna valuta je od ponedeljka učetvorostručila svoju cenu, navodi Rojters, ne precizirajući koliko on sada košta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.