U trendu

Sunovrat kriptovaluta?

Tržište kriptovaluta naglo je palo od početka ove godine, što je navelo mnoge da se upitaju da li je ovo dokaz da je došlo do pucanja mehura. Jedni smatraju da će vrednost kriptovaluta nastaviti da pada, dok drugi tvrde da je u pitanju dobrodošla korekcija na tržištu i da će kratkoročno i srednjeročno digitalne valute ponovo dobiti na vrednosti. Ko je u pravu?

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom kriptovaluta (takozvani finansijski ugovori za razliku, engl. CFD-i) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni priručnik „Kako trgovati cenom kriptovaluta“.

Postoje dobri razlozi zašto su kriptovalute osetno opale u poslednje vreme. Najznačijniji problem predstavlja narastajući regulatorni rizik, jer su mnoge države, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Indiju, SAD, najavile da će zaoštriti svoj stav prema kriptovalutama, odnosno uvesti pravila u polje koje je bilo neregulisano. Grupa G-20 je najavila da će u martu raspravljati o načinima kako da se reguliše ova oblast.  Međutim, neki posmatrači su optimistični i smatraju da bi uvođenje reda u kripto svet imalo pozitivan efekat jer bi dovelo do šireg prihvatanja kriptovaluta.

Drugi glavni faktor koji (je) vrši pritisak na kriptovalute predstavlja bezbednost i brzina transakcija.  U hakerskom napadu na japansku berzu kriptovaluta Koinček, krajem januara, ukradeno je preko 500 miliona dolara tržišne vrednosti kriptovalute NEM. Što se tiče brzine obavljanja transakcija, najstarija  kriptovaluta, bitkoin, stoji posebno loše jer tehnološki postupak potvrde transakcija ne obezbeđuje blagovremenost i preko potrebnu brzinu.

Osim toga, Fejsbuk je odlučio da na svojoj platformi više ne prihvata reklame za kriptovalute. Takođe, nekoliko najvećih svetskih banaka odlučilo je da onemogući obavljanje transakcija koje za predmet imaju kupoprodaju kriptovaluta time što se njihovim kreditnim karticama neće više moći vršiti plaćanja u te svrhe.

Krajem januara, Nasdaq je objavio da „nastavlja da razmatra“ da li će se pridružiti berzama u Čikagu u pogledu izdavanju fjučersa. Krajem prošle godine, vest da Čikaška robna berza izdaje fjučers na bitkoin podstakla je vrtoglav rast cena. Odluka Nasdaq-a očekuje se ove godine i ukoliko bude pozitivna, podržala bi rast kriptovaluta.

Bitkoin

Od početka godine do danas (9. februara), cena Bitkoina je opala oko 37 odsto. Bitkoin je uglavnom bio pod uticajem gore navedenih vesti.

Etereum

Ova kriptovaluta je jedina od važnijih koja nije opala od početka godine, već je (9. februara) zabeležila rast oko 13 odsto. Cena Etereuma nema tendenciju da sledi kretanje cene Bitkoina kao druge kriptovalute.

Daš

Daš je takođe doživeo turbulentan početak godine izgubivši oko 40 odsto svoje vrednosti.

Litekoin

Od početka januara, cena Litekoina je pala za oko 32 odsto, Kao i u slučaju drugih kriptovaluta, na Litekoin su uticali problemi vezani za regulativu i bezbednost. Što se pozitivnih vesti tiče, u februaru je objavljeno da će kompanija pod nazivom LitePay omogućiti prihvatanje, odnosno obavljanje transakcija Litekoinom.

4 komentara
 1. Lazar Jovovic

  Razlozi koje ste u tekstu naveli svavko imaju svoj uticaj na cijenu Bitcoina I drugih kriptovaluta, medjutim, vi niste naveli najvazniji razlog koji od decembra 2017. veoma determinise cijenu kriptovaluta, a to cu Bitcoin „futures“ ugovori. Ovaj tekst to objasnjava na jednostavan nacin da i laik shvati.

 2. Sale

  Pre dve nedelje BTC 6.200$ danas preko 11.500$, ETH 700$ > 950$, DASH 475$ > 730$, LTC 110$ > 250$. Sunovrat? Da vam ne kasni malo tekst?

  1. mmm

   a u kojoj banci ti možeš da to zameniš za važeću valutu?I kada ćeš to moći?Dotle ti za mene imaš mačku u džaku.

  2. Sale

   Da te zaista zanima, znao bi gde i kako se mogu razmeniti bitkoini za pare. Ne zanima te, ali voliš fraze „mačku u džaku“, „leba bez motike“, samo ne voliš motiku…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike