Sutra početak pregovora o novom paketu pomoći Grčkoj

Predstavnici grčkih kreditora sutra u Atini počinju pregovore s grčkim vlastima o novom programu finansijske pomoći toj zemlji, saopštila je danas Evropska komisija.
“Timovi stižu sutra i sastanci odmah počinju”, izjavio je Frans presu neimenovani portparol Komisije.

Ostaju nejasnoće da li će sutra doći visoki predstavnici trojke – Evropske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB).

Izvori bliski vlastima u Atini saopštili su juče da visoki zvaničnici stižu večeras ali su kasnije naveli da neće doći do četvrtka.

U Atini se očekuju Deklan Kostelo iz EU, Rasmus Rifer iz ECB, Delia Velkulesku iz MMF-a i Nikola Đamarioli, šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM).

Grčki ministar finansija Euklidis Cakalatos zvanično je pred vikend zatražio novu kreditnu pomoć MMF-a kao novi korak u pregovorima s poveriocima.

Grčki parlament usvojio je u sredu uveče i drugi paket reformi koje zahtevaju poverioci kao preduslov za početak pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći.

Usvajanje tih mera je značilo da mogu početi pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi evra tokom tri godine, koji je u pregovorima s EU i MMF-om prihvaćen u načelu.

Očekuje se da bi ova pomoć mogla biti odbrena do 20. avgusta, kada dospeva isplata noviha rata dugova, veća od tri milijarde evra.

(Beta)

Ostavite komentar