U trendu

Sutra razgovori o novom aranžmanu Srbije sa MMF-om

Predstavnici Vlade Srbije, Narodne banke Srbije i Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) sutra će u Beogradu razgovarati o novom aranžmanu Srbije sa tom finansijskom institucijom, ali bez finansijske podrške.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, bila je u poseti Srbiji i u martu kad su počeli razgovori o novom aranžmanu, čija bi primena trebalo da počne sredinom ove godine.

Tokom posete Beogradu misija MMF-a razgovaraće sa vlastima u Srbiji o tekućim makroekonomskim kretanjima, merama za održavanje finansijske stabilnosti i nastavku strukturnih reformi.

Prethodni trogodišnji aranžman Srbije sa MMF-om završen je u februaru ove godine, a Srbija nije koristila odobrenu pozajmicu iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra.

Novi aranžman neće podrazumevati nikakvu finansijsku podršku ili kreditnu liniju iz predostrožnosti jer Srbija ima suficit u budžetu, a i javni dug je pod kontrolom.

Ministar finansija Dušan Vujović je ranije rekao da bi novi program saradnje sa MMF-om, kroz Instrument koordinacije politika (PCI) omogućio Srbiji da lakše savlada izazove koji se mogu očekivati u narednom periodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar