U trendu

Sutra ugovor o prodaji Komercijalne banke, za i protiv

BEOGRAD – Prodaja Komercijalne banke, koja bi sutra trebalo da bude ozvaničena, izazvala je raspravu o tome da li država treba da se odrekne banke za koju sve procene pokazuju da ima potencijal za rast i koja pokriva skoro 11 odsto domaćeg bankarskog tržišta.

Dok je ministar finansija Siniša Mali poručivao da je ideja da država izlazi iz onih delatnosti gde nema potrebe da bude i da „ako igraš, igraj do kraja“, u međuvremenu su se oglasili i protivnici prodaje.

Tako se guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u više navrata izjasnila da je protiv prodaje banke, koja ima više od 200 filijala i ekspozitura, uz devet na području KiM, i dve banke u Crnoj Gori i BiH.

Na prodaji Komercijalne banke insistira i MMF, koji ocenjuje da je privatizacija Komercijalne banke ključni element reforme srpskog finansijskog sistema, kao i Fiskalni savet, dok Tabaković tvrdi da država može da bude odgovoran vlasnik Komercijalne banke.

Prošle sedmice je, na novinarsko pitanje o prodaji te banke, rekla da ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali da ne očekuje da bilo ko zbog toga promeni svoju odluku ili da se neko na nju naljuti zbog toga što kaže.

„Država Srbija pored Poštanske štedionice, koja je dobra banka i treba da raste, treba da ima još jednu državnu banku, što ne znači da protiv kupca NLB-a imam bilo šta negativno da kažem“, rekla je Tabaković.

„Patuljak kupuje džina“, ovim rečima Novosti su opisale informaciju koja je im je potvrđena u Vladi Srbije da su završeni pregovori sa slovenačkom Novom ljubljanskom bankom i da sledi potpisivanje ugovora o prodaji najveće srpske državne banke.
Osnivač Komercijalne banke i njen dugogodišnji predsednik Ljubomir Mihajlović ranije je za Radio Slobodna Evropa rekao da Komercijalna banka vredi najmanje 800 miliona evra i da Srbija ne bi trebalo da je proda.

Stranka Dosta je bilo saopštila je danas da Vlada prodajom komercijalne prodaje monetarni suverenitet Srbije, kako bi obezbedila podršku MMF i EU da bi, smatra D jB, ostala na vlasti.
Ta stranka je danas saopštila da Vlada Srbije, po ugledu na ekonomski uspešne zemlje Evrope, treba da krene u proces profesionalizacije i departizacije Komercijalne banke, nakon čega bi je izvela na inostranu berzu, zadržavajući u njoj značajan državni udeo i zlatnu akciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.