najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Švajcarske banke savetnici u privatizaciji u Rusiji?

Švajcarske banke UBS i Kredi Svis su zainteresovane za savetovanje ruske vlade u nekoliko najavljenih privatizacija, sve dok postignuti dogovori ne krše sankcije, izjavila su Rojtersu tri neimenovana bankarska izvora.

Te banke su, kako navodi britanska agencija, odgovorile na poziv koji je rusko ministarstvo ekonomije ovog meseca uputilo ruskim i inostranim bankama za dodelu savetodavne uloge u planiranoj prodaji 50,08 odsto državnog udela u naftnoj kompaniji Bašnjeft, zatim 10,9 odsto udela u proizvođaču dijamanata Alrosi, i jednakog vlasničkog udela u banci VTB.

Bankari su prethodno izjavili Rojtersu da zapadne investicione banke sa filijalama u Rusiji ne žele da savetuju zvaničnu Moskvu u procesu privatizacije, jer brinu oko posledica kršenja zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize.

Ipak, tri neimenovana bankara tvrde da su banke UBS i Kredi Svis među bankama koje su odgovorile na poziv ruskog ministarstva, a četvrti neimenovani izvor kaže i da je italijanska banka Unikredit pokazala interesovanje.

“Čuo sam da su Švajcarci rekli da će uzeti učešća ako ne bude kršenja sankcija”, izjavio je jedan ugledni zapadni bankar.

Iako Švajcarska nije članica Evropske unije, ona se pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije. Švajcarska je, međutim, izuzeta od kontrasankcija koje je Moskva uvela na uvoz prehrambenih proizvoda iz Evrope, zbog čega je švajcarski sir trenutno jedini zapadnoevropski sir koji se može naći na policama prodavnica u Moskvi, navodi Rojters.

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je izjavio prošle nedelje da bi tri banke trebalo da vode proces privatizacije koji će se održati ove godine, dodajući da su zapadne banke odgovorile na poziv ministarstva, ali ih nije imenovao.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike