U trendu

Ć vajcarske banke savetnici u privatizaciji u Rusiji?

Ć vajcarske banke UBS i Kredi Svis su zainteresovane za savetovanje ruske vlade u nekoliko najavljenih privatizacija, sve dok postignuti dogovori ne krĆĄe sankcije, izjavila su Rojtersu tri neimenovana bankarska izvora.

Te banke su, kako navodi britanska agencija, odgovorile na poziv koji je rusko ministarstvo ekonomije ovog meseca uputilo ruskim i inostranim bankama za dodelu savetodavne uloge u planiranoj prodaji 50,08 odsto drĆŸavnog udela u naftnoj kompaniji BaĆĄnjeft, zatim 10,9 odsto udela u proizvođaču dijamanata Alrosi, i jednakog vlasničkog udela u banci VTB.

Bankari su prethodno izjavili Rojtersu da zapadne investicione banke sa filijalama u Rusiji ne ĆŸele da savetuju zvaničnu Moskvu u procesu privatizacije, jer brinu oko posledica krĆĄenja zapadnih sankcija uvedenih Moskvi zbog ukrajinske krize.

Ipak, tri neimenovana bankara tvrde da su banke UBS i Kredi Svis među bankama koje su odgovorile na poziv ruskog ministarstva, a četvrti neimenovani izvor kaĆŸe i da je italijanska banka Unikredit pokazala interesovanje.

„Čuo sam da su Ć vajcarci rekli da će uzeti učeơća ako ne bude krĆĄenja sankcija“, izjavio je jedan ugledni zapadni bankar.

Iako Ć vajcarska nije članica Evropske unije, ona se pridruĆŸila evropskim sankcijama protiv Rusije. Ć vajcarska je, međutim, izuzeta od kontrasankcija koje je Moskva uvela na uvoz prehrambenih proizvoda iz Evrope, zbog čega je ĆĄvajcarski sir trenutno jedini zapadnoevropski sir koji se moĆŸe naći na policama prodavnica u Moskvi, navodi Rojters.

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je izjavio proĆĄle nedelje da bi tri banke trebalo da vode proces privatizacije koji će se odrĆŸati ove godine, dodajući da su zapadne banke odgovorile na poziv ministarstva, ali ih nije imenovao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.