U trendu

Svake godine nastane 50 mln novih startapa, ali 90% prestane sa radom prve godine

BEOGRAD – U svetu ima oko 150 miliona startapa i svake godine se otvori više od 50 miliona novih, ali istraživanja pokazuju da više od 90 odsto njih prestane sa poslovanjem već u prvoj godini.

Startapi u srednjoj i istočnoj Evropi sve više privlače pažnju investitora širom sveta, kažu u Majkrosoftu i navode da predviđanja pokazuju da se vrednost startapa u poslednjih 10 godina povećala 19 puta, a da je regionu je „rođeno“ 19 „jednoroga“ (startap firmi čija je procenjana vrednost veća od milijardu dolara).

Kako je navedeno, put razvoja startapa je nepredvidiv i ispunjen neizvesnošću, a kako bi preživeli, uz kapital i ulaganja, neophodne su im odgovarajuće veštine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima.

„Startapi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu privrede rešavanjem izazova ili osmišljavanjem novih načina rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i igrača na tržištu i time stvaraju neprekidan ciklus razvoja talenata i, posledično, više prilika za zapošljavanje“, kaže regionalni direktor za marketing i operacije Microsoft Multi-Country regije Alfredo Đanatasio (Giannattasio), navedeno je u saopštenju.

Baltički region smatra se domom nekih od najvećih evropskih startapa, sa Estonijom na čelu.

U istočnoj Evropi i Evroaziji bugarska startup kompanija Fantasian Ltd razvila je softver Fantastic stay za agencije i vlasnike nekretnina, a u Mađarskoj je startap EDUardo Busines s Simulation stvorila zanimljivu platformu za poslovnu simulaciju, na temelju Majkrosoft tehnologija.

Naš region, kako je navedeno, može da se pohvali rastućom startap scenom.

Softverska platforma srpskog startapa B2Bee sadrži nekoliko integrisanih aplikacija, a njihova strategija je da se obuhvati end-to-end potrebe veletrgovaca preko prodajnih kanala, od zaprimanja do isporuke.

Kao što je nedavno Majkrosoft istraživanje pokazalo, digitalno napredne zemlje dokazano su zelenije, bogatije, inovativnije i konkurentnije, a imati jaku i digitalno dobro razvijenu startap scenu jedan je od ključnih pokretača njihovog uspeha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.