U trendu

Sve bolja zaštita potrošača

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da je u Nacionalnom registru za prigovore potrošača prošle godine bilo 14.500 pritužbi, što je za 2.000 manje nego u 2014. godini.

„Verujemo da je smanjenje broja pritužbi posledica većeg nivoa zaštite potrošača i povećane svesti trgovaca u odnosu prema potrošačima, ali još ne možemo da kažemo da je stanje idealno“, rekao je Ljajić novinarima povodom Svetskog dana potrošača.

On je u tržnom centru Delta siti u Beogradu gradjanima delio pisana uputstva o zaštiti prava potrošača.

Po rečima Ljajića, najviše pritužbi potrošača odnosilo se na kupovinu obuće, mobilnih telefona, računara, nameštaja, televizora i odeće.

Najveći broj pritužbi je iz Beograda, 46 odsto, i Vojvodine, 23 odsto.

„To govori da su u ostatka Srbije potrošači manje upoznati sa svojim pravima nego u Beogradu i Vojvodini“, rekao je Ljajić i istakao da je svest potrošača o njihovim pravima povećana u poslednjih nekoliko godina.

On je naveo da je tržišna inspekcija prošle godine reagovala na 3.000 poziva gradjana i da je u proteklih godinu i po podnela 1.322 prekršajne prijave zbog kršenja prava potrošača.

Ljajić je podsetio da je Ministarstvo trgovine pokrenulo kampanju kako bi se podigla svest gradjana o značaju zaštite prava potrošača.
 
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović je kazao da sve veći broj potrošača upoznat sa svojim pravima.

„Pre nekoliko godina svega 15 do 20 odsto potrošača je znalo koja su njihova prava, a sada ih je oko 70 odsto“, rekao je on.

Prema podacima NOPS-a, potrošači se najviše žale na mobilnu telefoniju, odnosno na kvalitet telefona i usluge mobilnih operatera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.