U trendu

Sve je spremno za grejnu sezonu, ubrzo tople probe

Sve je spremno za grejnu sezonu, sve toplane su izvršile remonte i sa energentima nema nikakvih problema, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je naveo da Srbija stoji jako dobro kada je u pitanju pripremljenost za zimu, da će vrlo brzo krenuti tople probe i da će u slučaju da temperatura padne ispod 12 stepeni toplane krenuti sa grejanjem i pre 15.oktobra.

Antić je gostujući na Pinku rekao da su prioriteti njegovog ministarstva okretanje obnovljivim izvorima energije i ušteda energije.

„Jedan broj toplana u Srbiji prebacujemo na biomasu, pre svega one koje ne rade na gas. Biomase imamo u velikoj meri u istočnoj i južnoj Srbiji i to se uklapa u ciljeve o obnovljivim izvorima energije i prelasku sa fosilnih goriva na obnovljive izvore“, rekao je Antić.

Ministar dodaje da su postavljeni ambiciozni ciljevi kada je u pitanju energetska efikasnost i da je plan da u odnosu na 2010, do 2018. godine potrošnja finalne energije bude manja za oko devet odsto.

„Sad smo na nekih pet odsto, ali da bismo to radili potrebna je metodologija i praćenje, jedan od naših kapitalnih partnera na ovom polju je nemačka vlada. Ona je preko Giza Srbiji donirala softver koji sve te mere stavlja u program definiše efikasnost i šta smo do sada uradili“, naveo je Antić.

On je dodao da je sa kolegama iz ministarstva evropskih integracija i ministarstva finansija razgovarao o formiranju jednog velikog fonda za energetsku efikasnost koji bi bio podržan iz IPA predpristupnih sredstava.

„U proteklih nekoliko godina uradili smo dosta na jačanju svesti o racionalnom korišćenu energije i na skidanju etikete da su obnovljivi izvori alternativni izvori. To nisu alternativni izvori, to je budućnost, jer oni nemaju alternativu. Mi moramo ići u tom smeru u budućnosti, to je neminovno“, rekao je ministar ebergetike.

On je objasnio da su obnovljivi izvori energije vetar, solar, biomasa, geotermal, hidro energija i da ne treba insistirati na solarnim i vetro parkovima, jer su u trendu, već treba koristiti prednosti koje kao zemlja već imamo.

„Biomasa čini oko 60 odsto naših potencijalnih obnovljivih potencijala, od čega je 50 odsto iz poljoprivredne proizvodnje i deo iz sanitarne seče šuma. Ništa ne treba da se baca“, istakao je Antić.

Ministar je rekao da radovi na izgradnji termoelektrane Kostolac teku dobro i istakao da je to prvi veliki energetski objekat koji se gradi u Srbiji od 1991.godine.

„To će doneti kapitalnu stabilnost u našem energetskom sistemu. Radimo intezivno sa Kinezima na tome, bilo je malo problema sa Rumunima vezano za uticaj na životnu sredinu, ali to je rešeno. Sve ide svojim tempom, po ugovoru će 2020. ova termoelektrana biti na mreži, završena“, rekao je Antić.

Ministar je naveo da se u Srbiji novih 600 megavata struje dobija iz obnovljivih izvora, a 350 iz termoelektrana što već sada pokazuje značajnu promenu.

Dodaje, da naši termo kapaciteti moraju da se prilagode ekološkim standarima i najvisim evropskim kriterijumima.

„Moramo da radimo na tome da termoelektrane ne emituju praškaste materije, okside sumpora i okside nitrata. Mi smo na svim našim termo blokovima uradili elektro filtere kojima smo rešili praškaste materije i sad radimo odsumporavanje i denitrifikaciju“, naveo je Antić.

Ističe, da je do sada uloženo više od 200 miliona evra u ekološke projekte, a da do 2025. treba da bude uloženo još oko 900 miliona evra da bi sve termoelektrane mogle da rade u skladu sa standarima.

Antić naglašava da za sada nema govora o privatizaciju najvećih pogona u elektroenergetskom segemnetu.

„Svi najveći sistemi u elektroenergetskom segemnetu su vlasništvo Srbije, velike hidro i termo elektrane, prenošna mreža. Politika ove vlade je da tako i ostane. Mi hocemo da razvijamo naše najveće elektroprivredne kompanije, a ne da ih privatizujemo“, ističe Antić.

Ministar će za neoliko dana učestvovati na skupu EU i 16 država centralne i jugoistočne Evrope gde će, kako kaže, biti potpisani novi sporazumi za povezivanje svih zemalja i tržišta.

„Cesek mehanizam koji je bio vezan za gas prelazi i na elektro energetiku i treba da se obezbedi bolja saradnja i povezanost, i da jedni drugima uskačemo u pomoć“, rekao je Antić.

On je dodao da Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi, i da je minimalno povećanje struje bilo samo korekcija koja omogućava da EPS ne bude na gubitku, a ne da dodatno zaradi.

„Vladi je prioritet da stavi u balans stabilan rad EPS-a uz vođenje računa o standardu građana. Ako povećavamo cene mora da raste i standard“, zaključio je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar