U trendu

Svetska banka: Brzi rast donosi više radnih mesta

U Srbiji se u 2017. godini očekuje ubrzanje privrednog rasta na tri odsto, uz stabilan doprinos potrošnje i podršku rasta investicija i izvoza, navodi se u redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke za Zapadni Balkan.

Da bi se rast održao, kako se navodi, potreban je nastavak napora u rešavanju strukturnih izazova, a naročito fiskalnih rizika i rizika koje izazivaju izdate garancije za kredite državnim i javnim preduzećima.

Ocenjeno je da zemlje Zapadnog Balkana beleže brži rast u odnosu na 2015. godinu, a predvidja se da će regionalni rast u 2017. biti 3,2 odsto, a u 2018. će iznositi 3,6 odsto.

Ubrzanje rasta u Albaniji i Srbiji nadoknadilo je, kako je istaknuto, slabiju ekspanziju u Crnoj Gori i Makedoniji.

Više radnih mesta i niske cene pomažu smanjenju siromaštva u regionu, sa prosečnom stopom siromaštva koja je u 2016. godini opala za skoro dva odsto u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, dopunjujući tako druge koristi koje su pomogle u izvlačenju oko 240.000 ljudi iz siromaštva u protekle tri godine, navodi se u izveštaju Svetske banke.

„Oporavak rasta na Zapadnom Balkanu ubrzan je u 2016. godini uz ohrabrujući pad stope nezaposlenosti i siromaštva“, rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin.

Dodala je da su rast i zapošljavanje povećani, posebno u zemljama koje su postigle značajan napredak u smanjenju fiskalnog deficita, rešavanju pitanja nasledja velikih i neefikasnih državnih preduzeća i unapredjenju okruženja za domaće i strane investicije.

Usprkos postignutom napretku, tržište rada i dalje predstavlja izazov na Zapadnom Balkanu sa stopom nezaposlenosti oko 22 odsto u 2016.

Prema podacima iz izveštaja Svetske banke, održavanje rasta na Zapadnom Balkanu i rešavanje tekućih izazova nezaposlenosti zahtevaće od zemalja da ostanu na reformskom putu.

Pored toga, potrebna je i dalja fiskalna konsolidacija i strukturne reforme u svih šest zemalja, radi unapredjenja efikasnosti njihovih javnih sektora i poboljšanja konkurentnosti, u cilju promovisanja privatnog sektora.

Svetska banka ukazuje da reforme treba da se fokusiraji na oblasti tržišta rada, poslovnog okruženja, efikasnosti javnog sektora i globalne integracije, uz obezbedivanje održivog korišćenja energije i prirodnih resursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.