U trendu

Svetska banka: Kosovo će imati najveći ekonomski rast u 2017. na Zapadnom Balkanu

Kancelarija Svetske banke na Kosovu predstavila je danas redovan izveštaj o ekonomkom razvoju na Zapadnom Balkanu i saopštila da će Kosovo u 2017, prema procenama te finansijske institucije, imati najveći ekonomski rast od 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Ekonomije Zapadnog Balkana imaće u 2017. rast bruto domaćeg proizvoda od 2,6 odsto BDP-a, a najveć rast imaće Kosovo, Albanija i Crna Gora. Na Kosovu se predvidja da će se ekonomski rast sa 3,4 odsto u 2016. godini povećati na 4,4 odsto BDP-a u 2017. godini. Taj rast je rezultat investicija, potrošnje i izvoza“, kazala je na konferenciji za novinare direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Prema izveštaju Svetske banke, stabilan rast imala je Bosna i Hercegovina, dok je ekonomski rast u Srbiji i Makedoniji smanjen.

Prema njenim rečima, politička kriza tokom ove godine je omela ekonomski rast Makedonije, dok je razlog za slabiji rast u Srbiji bila oštra zima, a potom suša.

Van Gelder je navela da se svih šest država regiona, suočavaju sa izazovima stvaranja novih radnih mesta.

„Posle gotovo deset godina zapošljavanje je vraćeno na nivo iz 2008. godine u svim zemljama sa izuzetkom Bosne“, kazala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.