U trendu

Svetska banka neće finansirati elektranu na ugalj na Kosovu

NUSA DUA (Indonezija) – Svetska banka je saopštila danas da neće finansijski podržati planiranu izgradnju elektrane snage 500 megavata (MV) na Kosovu, jer će koristiti ugalj a ne jeftinija čistija goriva.

Kosovska vlada je ranije zatražila od Svetske banke da joj bude delimični garant, kako bi došla do jeftinijih zajmova za taj projekat, prenosi Rojters.

Predsednik Svetske banke DŽim Jong Kim je rekao da je ta finansijska indistucija donela „vrlo čvrstu odluku“ da ne podrži projekat, odgovarajući na pitanje predstavnika kosovske organizacije za civilno društvo na generalnoj skupštini Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na Baliju.

Kim je rekao da pravila te institucije zahtevaju da se Svetska banka opredeljuje za „opciju sa najnižim troškovima, a obnovljivi izvori energije su trenutno ispod cene uglja“.

Britanska agencija navodi da je sada nejasno kako će kosovska vlada nastaviti sa projektom, za koji ekolozi tvrde da bi gurnuo Kosovo ka budućnosti u kojoj će koristiti lignit – najprljaviju vrstu uglja.

Kosovske vlasti su 2017. godine potpisale ugovor sa kompanijom Contour Global iz Londona o izgradnji elektrane po ceni od oko milijardu evra.

Kosovski ministar ekonomije Valjdin Ljuka je rekao da će njegova vlada raditi sa Contour Global-om kako bi na vreme završila projekat, dodajući da je ta kompanija na dobrom putu da obezbedi finansiranje od međunarodnih finansijskih institucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.