Svetska banka odobrila program za Srbiju

Foto: Beta

Odbor izvršnih direktora grupacije Svetske banke odobrio je program podrške Srbiji od 2015. do 2019. godine vredan 2,1 milijardu dolara, saopštila je danas ta banka.

Kako se navodi u saopštenju, programom za Srbiju se predlaže davanje zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.

„U narednih pet godina ovim sredstvima Svetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje zemlje Evropskoj uniji (EU)“, navodi se u saopštenju.

Odbor izvršnih direktora pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makroekonomskoj održivosti i stvaraju tržišnu privredu koja je konkurentna, navodi se i dodaje da postoji jaka posvećenost Vlade Srbije tim reformama, koje je odavno trebalo sprovesti.

„Srbija ima istorijsku priliku da ubrza reforme i svoj put ka prosperitetu i integraciji sa EU. Verujemo da će sadašnja posvećenost reformama pomoći vraćanju privrednog rasta, koji je ključ smanjenja siromaštva, jer od njega u Srbiji najveće koristi imaju siromašni“, rekao je direktor Kancelarija Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

On je rekao i da posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju šansi za zapošljavanje marginalizovanih grupa i nekvalifikovanih radnika, kako bi i oni od rasta mogli da imaju koristi.

Svetska banka će kroz program za Srbiju posebno podržati napore za unapređenje efikasnosti u upravljanju javnim finansijama, zatim za unapređenje mogućnosti državne administracije da sprovede reforme i pruža javne usluge, te na pronalaženju rešenja za više od 500 državnih i društvenih preduzeća i bolje poslovanje komunalnih i preduzeća za puteve.

„Stvaranje efikasnog javnog sektora koji pomaže privatne investicije i pruža dobre usluge i firmama i građanima jeste ključni uslov za privredni rast i bolji život građana u Srbiji“, rekao je Verheijen.

Drugi prioritet je rast privatnog sektora i uključenje što većeg broja ljudi u rad privrede, navodi se saopštenju i dodaje da će u okviru toga Grupa Svetske banke podržati napore vlade da se popravi poslovna klima, da se napravi transparentan i efikasan sistem koji se odnosi na zemljište i nekretnine i da se izgrade kvalitetne infrastrukturne mreže, a IFC i Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) će podržati razvoj privatnog sektora.

Svetska banka trenutno u Srbiji finansira osam projekata ukupne vrednosti 1,2 milijarde dolara, dok IFC ima portfolio vredan 417 miliona dolara za 25 projekata, a MIGA trenutno podržava sedam projekata u vrednosti od 860 miliona dolara.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar