najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svetska banka odobrila program za Srbiju

Odbor izvršnih direktora grupacije Svetske banke odobrio je program podrške Srbiji od 2015. do 2019. godine vredan 2,1 milijardu dolara, saopštila je danas ta banka.

Kako se navodi u saopštenju, programom za Srbiju se predlaže davanje zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu do 1,6 milijardi dolara i finansiranje Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u iznosu do 600 miliona dolara.

“U narednih pet godina ovim sredstvima Svetska banka želi da podrži razvoj konkurentne i inkluzivne privrede u Srbiji i, kroz to, pridruživanje zemlje Evropskoj uniji (EU)”, navodi se u saopštenju.

Odbor izvršnih direktora pozdravio je konstantan napredak Srbije u sprovođenju strukturnih reformi koje doprinose makroekonomskoj održivosti i stvaraju tržišnu privredu koja je konkurentna, navodi se i dodaje da postoji jaka posvećenost Vlade Srbije tim reformama, koje je odavno trebalo sprovesti.

“Srbija ima istorijsku priliku da ubrza reforme i svoj put ka prosperitetu i integraciji sa EU. Verujemo da će sadašnja posvećenost reformama pomoći vraćanju privrednog rasta, koji je ključ smanjenja siromaštva, jer od njega u Srbiji najveće koristi imaju siromašni”, rekao je direktor Kancelarija Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

On je rekao i da posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju šansi za zapošljavanje marginalizovanih grupa i nekvalifikovanih radnika, kako bi i oni od rasta mogli da imaju koristi.

Svetska banka će kroz program za Srbiju posebno podržati napore za unapređenje efikasnosti u upravljanju javnim finansijama, zatim za unapređenje mogućnosti državne administracije da sprovede reforme i pruža javne usluge, te na pronalaženju rešenja za više od 500 državnih i društvenih preduzeća i bolje poslovanje komunalnih i preduzeća za puteve.

“Stvaranje efikasnog javnog sektora koji pomaže privatne investicije i pruža dobre usluge i firmama i građanima jeste ključni uslov za privredni rast i bolji život građana u Srbiji”, rekao je Verheijen.

Drugi prioritet je rast privatnog sektora i uključenje što većeg broja ljudi u rad privrede, navodi se saopštenju i dodaje da će u okviru toga Grupa Svetske banke podržati napore vlade da se popravi poslovna klima, da se napravi transparentan i efikasan sistem koji se odnosi na zemljište i nekretnine i da se izgrade kvalitetne infrastrukturne mreže, a IFC i Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) će podržati razvoj privatnog sektora.

Svetska banka trenutno u Srbiji finansira osam projekata ukupne vrednosti 1,2 milijarde dolara, dok IFC ima portfolio vredan 417 miliona dolara za 25 projekata, a MIGA trenutno podržava sedam projekata u vrednosti od 860 miliona dolara.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike