U trendu

Svetske berze čeka šokantno leto

Menadžeri globalnih investicionih fondova predviđaju „šokantno leto“ na finansijskim tržištima, budući da nemaju nikakvog poverenja u najnoviji oporavak na svetskim berzama i da se sve više plaše posledica potencijalnog izlaska Britanije iz EU (Bregzita), piše britanski list Telegraf.

Investitori su već izgubili poverenje u ovogodišnji ekonomski oporavak kineske privrede i beže od britanskih berzanskih indeksa kao od „kuge“, u strahu od finansijskog sloma ukoliko Britanija izađe iz EU, prema istraživanju američke „Benk ov Amerika Meril Linč“.

Oko 27 odsto menadžera je, prema rezultatima mesečne ankete banke, mišljenja da je Bregzit trenutno najveći rizik za globalnu ekonomiju. Time je pitanje Bregzita prestiglo dosadašnje neuralgične tačke, poput devalvacije kineskog juana ili talasa bankrota prezaduženih kineskih kompanija.

Iznenađenje je i da je problem neefikasnosti monetarnih podsticaja centralnih banaka, koji već dugo muči ekonomske analitičare, pao na treće mesto.

„Dok većina od 71 odsto investitora smatra da je Bregzit malo verovatan ili da uopšte nije verovatan, velik pad vrednosti britanskih indeksa sugeriše da se investitori spremaju za najgore“, ističe se u analizi BofA.

Prema ocenama glavnog investicionog stratega banke Majkla Hartneta, prolećni uspon na globalnim finansijskim tržištima je iscrpljen, zbog čega je upozorio investitore da ih u narednim mesecima očekuje kolebljivost berze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.