U trendu

Svetske berze u padu zbog nafte i neizvesnosti oko politike centralne banke SAD

Svetske berze danas su u padu dok medju investitorima vlada neizvesnost oko važnog sastanka američke centralne banke.

Cene nafte, koje su se kao i akcije na berzama proteklih nedelja ostvarile solidne dobitke, danas su takodje u padu. Slabljenje očekivanja da će najveći svetski proizvodjači nafte zamrznuti proizvodnju uglavnom je uzrok novog pada cena, mada je tome doprinela i zabrinutost za stanje svetske privrede.

Akcije u Njujorku trgovanje su počele padom posle pada cena sirovina, energenata i materijala.

Prethodno su i ostale svetske berze zabeležile gubitke.

Britanski berzanski indeks FTSE 100 je u padu 0,7 odsto, francuski KAK-40 za 1,2 odsto, a nemački Daks za 0,8 odsto. Japanski Nikei 225 je završio trgovanje u minusu od 0,7 odsto, hongkongški Hang Seng od 0,7 odsto, Kospi 0,1 odsto, dok je šangajski berzanski indeks u plusu 0,2 odsto.

Trend je nastavljen i na Vol stritu gde je indeks Dau Džons u minusu 0,5 odsto, a Standard end Pur 500 i Nasdak u minusu 0,7 odsto.

Odbor Federalnih rezervi nadležan za monetarnu politiku počinje danas dvodnevni sastanak. Mada se ne očekuje najava podizanja referentnih kamata, investitori će pažljivo pratiti naznake budućih poteza Feda.

U decembru su Federalne rezerve podigle referentnu kamatnu stopu prvi put posle skoro deset godina, ali su ih u januaru ostavile na tom nivou pošto su svetska finansijska tržišta bila u previranju.

Lošem raspoloženju investitora doprinela je i japanska centralna banka koja nije najavila promenu monetarne politike ali je ocenila da je došlo do pogršanja uslova u privredi te zemlje usled rizika od slabijeg rasta u Kini i drugim zemljama u razvoju.

Barel amerilčke nafte s padom od 1,7 odsto vredi 36,6 dolara, dok je nafta brent u Londonu pojeftinila 1,5 odsto na 38,92 dolara po barelu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.