Svetski milijarderi osnivaju fond za čistu energiju

Najbogatiji ljudi iz sveta tehnologije udružiće snage i lansirati globalnu inicijativu za čistu energiju, vrednu više milijardi dolara, namenjenu rešavanju jednog od najvećih globalnih problema današnjice, prenosi potral Recode.net.

Foto: Facebook/Mark Zuckerberg

Foto: Facebook/Mark Zuckerberg

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts najavio je, tokom prvog dana klimatske konferencije UN u Parizu, osnivanje fonda za čistu energiju, a očekuje se da će mu podršku pružiti osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, osnivač Amazona Džef Bezos, osnivač Alibabe Džek Ma i drugi poslovni lideri, navodi se u novom izveštaju Klajmat vajer.

Iz fonda će se mahom finansirati istraživanje i iskorišćavanje novih izvora energije, a očekuje se da će tokom samita u Parizu vodeće svetske privrede, uključujući SAD, Kinu i Indiju, takođe postići sporazum o investicijama u čistu energiju i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Gejts je u avgustu najavio da će uložiti milijardu dolara sopstvenog bogatstva u čistu energiju, ukazujući da je potrebno udvostručiti ili utrostručiti globalne investicije u solarnu i vetroenergiju.

„Radim sve ovo jer verujem da će narednih nekoliko godina doneti mnoge prekretnice koje će pomoći u borbi protiv klimatskih promena“, napisao je Gejts u svom blogu.

„Rešavanje problema u energetskom sektoru ključan je deo izgradnje boljeg sveta. Nećemo moći da ostvarimo smislen napredak u drugim oblastima, poput obrazovanja i  bližeg povezivanja sveta, bez energetske bezbednosti i stabilne klime. Ipak, napredak ka održivom energetskom sistemu je suviše spor, a trenutni sistem ne ohrabruje inovacije koje bi nam omogućile da brže napredujemo ka cilju“, naveo je Zakerberg na društvenoj mreži Fejsbuk.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar