U trendu

Svetski zvaničnici otkazuju učešće na „pustinjskom Davosu“

PARIZ/LONDON – Ministri finansija Francuske i Holandije, ali i britanski sekretar za međunarodnu trgovinu Lijam Foks, otkazali su učešće na forumu „Incijativa za buduće investicije“ u Rijadu, zbog navodne umešanosti Saudijske Arabije u nestanak novinara DŽamala Kašogija.

Oni su poslednji u nizu visokih zvaničnika koji su otkazali učešće na investicionoj konferenciji koja se naredne nedelje održava u Saudijskoj Arabiji.

„Neću ići u Rijad naredne nedelje na konferenciju poznatiju kao pustinjski Davos“, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer za francuski TV kanal „Public Senat“.

Le Mer je rekao da je nestanak Kašogija „ozbiljna“ stvar i da su saudijske vlasti dužne da predoče činjenice u vezi s tim slučajem.

Holandski ministar finansija Vopke Hukstra je, takođe, otkazao učešće, nakon što je o tome razgovarao sa Le Merom, saopštio je holandski ministar inostranih poslova Štef Blok, dodajući da se otkazuje i poseta holandske trgovinske misije Rijadu planirana za decembar.

Istovremeno, „Blumberg“ javlja, pozivajući se na izjavu neimenovane osobe upoznate s dešavanjem, da je britanski sekretar za međunarodnu trgovinu Lijam Foks odustao od učešća na forumu „Incijativa za buduće investicije“ u Rijadu zbog navodne umešanosti Saudijske Arabije u nestanak novinara DŽamala Kašogija.

Njujorška agencija dodaje da je njen izvor tražio da ostane anoniman jer odluka ministra još nije zvanično objavljena.

Turski zvaničnici tvrde da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok saudijski zvaničnici to negiraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.