najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svi radnici pivare se prijavili za otpremnine

Svih 146 radnika Jagodinske pivare prijavilo se za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz socijalni program zbog mogućeg uvodjenja stečaja, potvrdio je danas predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost Jugoslav Đurdjević.

“U Ministarstvu privrede su nam rekli da ima zainteresovanih da kupe fabriku iz stečaja i bez radnika i da će pivara nakon toga raditi”, rekao je Djurdjević.

Račun Jagodinske pivare je u blokadi od 2. juna 2015. godine zbog duga većeg od 930 miliona dinara, bez kamate.

Predlog za otvaranje stečaja u Jagodinskoj pivari je pokrenula Agencija za privatizaciju. U Privrednom sudu u Kragujevcu za 9. februar je zakazano pripremno ročište radi utvrdjivanja postojanja stečajnog razloga.

“Odlučivaće se o predlogu koji je pokrenut, da li su ispunjeni zakonski uslovi i da li će se otvoriti stečaj. Stečajni razlog je trajnija nesposobnost plaćanja što znači da je račun stečajnog dužnika u dužoj blokadi, a to je od 2.juna. Da li će biti otvoren stečajni postupak znaćemo na ročištu”, izjavila je za agenciju Beta sudija tog suda Tatjana Todorović.

Radnici Jagodinske pivare su 27.maja prošle godine štrajkovali nezadovoljni što ih država nije svrstala u grupu zaštićenih preduzeća zbog čega im preti stečaj.

Rukovodstvo pivare i predstavnici sindikata imali su više razgovora u Ministarstvu privrede gde im je tada savetovano da je najbolje rešenje da fabrika ode u stečaj, a radnici uzmu socijalni program.

Jagodinska pivara tada je imala 263 radnika, a socijalni program je uzelo oko 100 radnika.

Država je vlasnik oko 60 odsto kapitala tog preduzeća.Jagodinska pivara ima dugove od oko 2,5 milijarde dinara koji su nastali 90-ih godina. Na osnovicu duga godinama su se gomilale kamate, a najveći poverilac je Poreska uprava.

(Beta)

1 komentar
  1. Goran

    Dovedeš firmu pod stečaj, zadužiš se, a onda nastupamo mi! Šojić na delu!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike