U trendu

Tabaković: Očekujemo rast izvoza od preko 20 %

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković saopštila je danas da centralna banka očekuje u ovoj godini rast izvoza robe i usluga od preko 20 posto, čime bi on dostigao oko 27 milijardi evra.

Guverner je na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji navela da od početka godine srpsku ekonomiju karakteriše znatno popravljanje spoljne neravnoteže.

„Nakon što je prošle godine smanjen za više od jedne trećine, tekući deficit je od početka ove godine nastavio da se smanjuje i u prvoj polovini godine iznosio je svega 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda“, rekla je Tabaković.

Imajući u vidu takva kretanja, NBS je, prema njenim rečima, revidirala projekciju tekućeg deficita za ovu godinu sa 4,6 procenata na 4,0 odsto bruto domaćeg
proizvoda, pri čemu rezultat u prvoj polovini godine pokazuje da je moguć i bolji ishod.

Naglasila je takođe da je u Srbiji nastavljen snažan priliv stranih direktnih investicija, koji je u prvih šest meseci iznosio 1,73 milijarde evra, a kada se tome dodaju i podaci za jul i prvu dekadu avgusta, onda priliv SDI od početka godine iznosi gotovo 2,2 milijarde evra.

U odnosu na proštu godinu, priliv SDI je, kaže Tabaković, od januara do kraja jula povećan za 30 posto.

Guverner je dodala da su devizne rezerve, koje su rasle i tokom pandemijske 2020, od početka ove godine do kraja jula dostigl rekordnih 14,6 milijardi evra.

„Od toga, 1,8 milijardi evra odnosi se na 36,7 tona zlata koje imamo u svojim trezorima. Naglašavam, u svojim trezorima, jer smo tokom prethodnih meseci uspeli da i poslednje preostale količine zlata u inostranstvu vratimo u zemlju“, rekla je Tabaković.

Istakla je da povoljnija kretanja od očekivanih beležimo i u javnim finansijama, gde je budžetski deficit u prvoj polovini godine bio znatno manji od projektovanog i iznosio 1,4 posto BDP-a.

„Takav rezultat ostavlja prostor za rast kapitalnih investicija države, koje su za prvih šest meseci povećane za blizu 15 procenata, dok bi njihov projektovani nivo na nivou godine mogao da premaši 7,0 odsto bruto domaćeg proizvoda“, dodala je guverner.

Takva kretanja u budžetu, ocenila je Tabaković, ukazuju na to da će javni dug sigurno ostati ispod mastiškog kriterijuma od 60 procenata BDP-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar