U trendu

Tabaković s kolegom iz Slovačke o saradnji i putu ka Srbije ka EU

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas u Beogradu da su ekonomska saradnja sa Slovačkom i njena podrška Srbiji značajne za jačanje i uspešno vodjenje puta Srbije ka Evropskoj uniji.

„Postoji spremnost da se saradnja produbljuje u svim oblastima od obostranog interesa, a posebno ekonomiji“, rekla je Tabaković na sastanku sa guvernerom Narodne banke Slovačke Jozefom Makuhom.

Sagovornici su razmenili iskustva o izazovima sa kojima se centralne banke na globalnom nivou susreću u radu i ostvarivanju ciljeva monetarne i ekonomske politike, saopštila je NBS.

Tabaković izrazila je zadovoljstvo što će sa kolegom sutra u zgradi NBS na Slaviji otvoriti izložbu iz zbirke Muzeja kovanog novca i medalja u Kremnici, u Slovačkoj, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, tradicionalno dobri i prijateljski odnose dve institucije, oslanjaju se na uzajamno poštovanje i podršku na mnogim poljima.

Ona je sagovornika upoznala sa najvažnijim makroekonomskim kretanjima u Srbiji, koja se, kako je navela odlikuju niskom inflacijom, povoljnim fiskalnim kretanjima, stabilnim i visoko kapitalizovanim bankarskim sektorom.

Guverner slovačke centralne banke preneo je najvažnije informacije o ekonomskoj situaciji u Slovačkoj a pružio je podršku putu Srbije ka članstvu u EU.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike