U trendu

Tabaković:U deviznim rezervama više od 35 tona zlata

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Srbija u deviznim rezervama ima 35,65 tona zlata koje garantuje sigurnost državi, ali i svima koji sa državom žele da rade i navodi da su u najtežoj godini direktne strane investicije iznosile 2,9 milijardi evra.

Tabaković kaže da su čitave prethodne godine održavali kurs u rasponu 117,50 – 117,60 dinara za jedan evro.

Ona je za RTS rekla da je Narodna banka tokom prethodne godine veoma brzo dovela do toga da svi u Srbiji znaju da u njoj imaju siguran oslonac.

„Oglušili smo se o one priče pustite fiskalni deficit, ne gledajte visinu duga, samo pomažite ekonomiji. Uspeli smo da sačuvamo radna mesta, pre svega za ljude čiji su životi vredniji od svega, ali za čije živote jeste potrebna i stabilnost i sigurnost, koju smo pokazali da možemo da održimo i u najtežim vremenima“, ističe Tabaković.

Ukazuje da su rezultati Narodne banke ostvareni uz pomoć predsednika i Vlade Srbije.

Podseća da je Narodna banka na početku krize omogućila likvidnost i državi i privredi, ali i bankama kao prvo i poslednje utočište.

„Sve vreme smo vodili računa da ne ugrozimo ni stabilnost cena, ni inflaciju. U toku godine smo veoma brzo doveli do toga da svi znaju da u Srbiji imaju siguran oslonac u Narodnoj banci“, navodi Tabaković.

Kaže da su za treći moratorijum imali dovoljno vremena da sa bankama dogovore da one procenjuju rizik, a da Narodna banka regulatornim merama omogući grejs period od šest meseci, u kojem će procenjivati za svakog od dužnika koliko ima mogućnosti da nastavi sa otplatom zbog posledica koje su rezultat krize.

„Uvek radimo ono što odgovara nama kao državi“, rekla je guverner.

Tabaković je navela da je Narodna banka Srbije za stabilan kurs uložila milijardu i 450 miliona evra.

„Posebno želim da istaknem, u novembru i decembru smo imali 285 miliona kupovine evra zbog ponovnog dolaska investitora u Srbiju. Neto smo prodali milijardu i 450 miliona i održalu kurs gotovo na istom nivou“, ističe Tabaković.

Kaže da je u 2019. godini, poređenja radi, Narodna banka kupila dve milijarde i 700 miliona evra da dinar ne jača previše i tako sačuvala rezerve da može da interveniše u ovoj godini.

„Da podsetim, od 2017. do kraja 2019, preko pet milijardi i 300 miliona evra smo kupili i zato smo imali i čime da obezbedimo i isporučimo građanima stabilnost“, rekla je Tabaković.

Navodi da javni dug iznosi 56,7 i 57,8 – bezbedno ispod 60 procenata.

„Vraćen je jedan od skupih azerbejdžanskih dugova sa kamatom od četiri odsto. Kada kažete država se zadužila, uvek ću podsetiti – u odnosu na bruto društveni proizvod koji omogućava da taj nivo bude daleko ispod mastrihtskih kriterijuma, kada se nismo osvrtali na one koji su nam govorili radite sve što i drugi. Mi uvek radimo ono što odgovara nama kao državi“, istakla je Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.