U trendu

TE „Morava“ zavrÅ¡ila drugu fazu remonta

Termoelektrani (TE) „Morava“ iz Svilajnca, koja radi u sastavu Javnog preduzeće TE „Nikola Tesla“ Obrenovac, zavrÅ¡ila je i drugu fazu kapitalnog remonta bloka 120 megavata i obezbedila nesmetan rada u narednih 10 godina, izjavila je rukovodilac TE Marija Stevanović.

Remont je trajao Å¡est meseci i stajao je oko 15 miliona evra.

„Blok je sinhronizovan na mreÅŸu 1. septembra i već 15 dana radi punim kapacitetom“, rekla je Stevanović novinarima.

„Pored standardnih remontnih aktivnosti, u drugoj fazi kapitalnog remontu su urađeni i investicioni poslovi većeg obima kao Å¡to su zamena loÅŸiÅ¡ta kotla membranskim, i rekonstrukcija elektro filtera“, istakla je ona.

Stevanovićeva je precizirala da je izvrÅ¡ena zamena ventila srednjeg pritiska, izrada projekta, nabavka i montaÅŸa linije hemijske pripreme kondenzata i zamena sistema za proizvodnju tehnoloÅ¡ke vode za kotao, kao i nabavka i ugradnja novih generatorskih zaÅ¡tita i rekonstrukcija proizvoda napona 0,4 kW.

Ugrađen je i novi elektrofilter, najviših evropskih standarda, koji 16 puta smanjuje zagađenje vaduha, a sredstva za njegovu ugradnju od blizu pet miliona evra su donacija Evropske unije.

Prva faza remonta TE „Morava“ obavljena je proÅ¡le godine, trajala je pet mesesci i TE je na mreÅŸu postavljena 2. decembra.

„Na remontu je bilo angaÅŸovano oko 50 domaćih i stranih firmi a investirano je 10 miliona evra“, rekla je Stevanović.

Najobimniji radovi u prvoj fazi izvedeni su zamenom turbine srednjeg pritiska i srednjeg leÅŸajnog bloka.

Urađen je fabrički remont i balansiranje u tunelu rotora visokog pritiska, ugrađen sistem radialnog zaptivanja generatora, fabrički remont rotora generatora i ugrađena tiristorska pobuda, precizirala je Stevanović.

Takođe je rekonstruisan postojeći regulacioni istem turbina, urađena je „baj-pas“ stanica, zamenjene kritične povrÅ¡ine ekonomajzera i saniran je bubanj kotla.

„Sve vreme remonta, osim tokom radova u sluÅŸbi UnutraÅ¡njeg transporta uglja, redovno je priman ugalj iz rudnika Javnog preduzaća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i Rudarskog basena „Kolubara“, ukazala je Stevanović.

TE „Morava“ je sa radom počela 1969.godine, oprema je iz Poljske a turbina snaga 125 megavata. GodiÅ¡nje troÅ¡i oko 650.000 tona uglja.

Poslednji kapitalni remont turbine i drugih delova obaljen je krajem 2004. godine, kada se preÅ¡lo i na kompletno kompjutersko vođenje i uprvljanje blokom, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda.

Godinu dana kasnije, zahvaljujući dobro obavljenom remontu „Morava“ je imala rekordnu proizvodnju od 600.000.000 kilovat časova struje. Bila je na mreÅŸi 7.267 sati.

TE „Morava“ spada među najveće i najvaÅŸnije privredne subjekte Pomoravlja, Resave i Levča i jedinstven i prepoznatljiv je objekat Elektroprivrede Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.