najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

TE „Morava“ završila drugu fazu remonta

Termoelektrani (TE) „Morava“ iz Svilajnca, koja radi u sastavu Javnog preduzeće TE „Nikola Tesla“ Obrenovac, završila je i drugu fazu kapitalnog remonta bloka 120 megavata i obezbedila nesmetan rada u narednih 10 godina, izjavila je rukovodilac TE Marija Stevanović.

Remont je trajao šest meseci i stajao je oko 15 miliona evra.

„Blok je sinhronizovan na mrežu 1. septembra i već 15 dana radi punim kapacitetom“, rekla je Stevanović novinarima.

„Pored standardnih remontnih aktivnosti, u drugoj fazi kapitalnog remontu su urađeni i investicioni poslovi većeg obima kao što su zamena ložišta kotla membranskim, i rekonstrukcija elektro filtera“, istakla je ona.

Stevanovićeva je precizirala da je izvršena zamena ventila srednjeg pritiska, izrada projekta, nabavka i montaža linije hemijske pripreme kondenzata i zamena sistema za proizvodnju tehnološke vode za kotao, kao i nabavka i ugradnja novih generatorskih zaštita i rekonstrukcija proizvoda napona 0,4 kW.

Ugrađen je i novi elektrofilter, najviših evropskih standarda, koji 16 puta smanjuje zagađenje vaduha, a sredstva za njegovu ugradnju od blizu pet miliona evra su donacija Evropske unije.

Prva faza remonta TE „Morava“ obavljena je prošle godine, trajala je pet mesesci i TE je na mrežu postavljena 2. decembra.

„Na remontu je bilo angažovano oko 50 domaćih i stranih firmi a investirano je 10 miliona evra“, rekla je Stevanović.

Najobimniji radovi u prvoj fazi izvedeni su zamenom turbine srednjeg pritiska i srednjeg ležajnog bloka.

Urađen je fabrički remont i balansiranje u tunelu rotora visokog pritiska, ugrađen sistem radialnog zaptivanja generatora, fabrički remont rotora generatora i ugrađena tiristorska pobuda, precizirala je Stevanović.

Takođe je rekonstruisan postojeći regulacioni istem turbina, urađena je „baj-pas“ stanica, zamenjene kritične površine ekonomajzera i saniran je bubanj kotla.

„Sve vreme remonta, osim tokom radova u službi Unutrašnjeg transporta uglja, redovno je priman ugalj iz rudnika Javnog preduzaća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i Rudarskog basena „Kolubara“, ukazala je Stevanović.

TE „Morava“ je sa radom počela 1969.godine, oprema je iz Poljske a turbina snaga 125 megavata. Godišnje troši oko 650.000 tona uglja.

Poslednji kapitalni remont turbine i drugih delova obaljen je krajem 2004. godine, kada se prešlo i na kompletno kompjutersko vođenje i uprvljanje blokom, a uradili su ga stručnjaci i saradnici Instituta „Mihajlo Pupin“ iz Beograda.

Godinu dana kasnije, zahvaljujući dobro obavljenom remontu „Morava“ je imala rekordnu proizvodnju od 600.000.000 kilovat časova struje. Bila je na mreži 7.267 sati.

TE „Morava“ spada među najveće i najvažnije privredne subjekte Pomoravlja, Resave i Levča i jedinstven i prepoznatljiv je objekat Elektroprivrede Srbije.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike