U trendu

Telekom Srbija najprofitabilnije preduzeće u 2015.

Najprofitabilnije privredno društvo sa ostvarenom neto dobiti od 16,3 milijardi dinara u 2015. bio je Telekom Srbija, rečeno je danas na predstavljanju liste najuspešnijih pojedinačnih privrednih društava u prošloj godini „Sto naj…“ koja je izradjena u Agenciji za privredne registre (APR).

Kako je rečeno u APR-u, neto dobit Telekoma ostvarena u prošloj godini čini 3,5 odsto ukupne neto dobiti cele privrede Srbije, ali je ona ipak manje nego 2014. kada je iznosila 16,9 milijardi dinara..

Telekom Srbija je, kako je naglašeno i na petom mestu liste društva sa najvećom poslovnom imovinom i ona je prošle godine iznosila 201,5 milijardi dinara, dok je zabeležilo i stopu prinosa na ukupna sredstva od devet odsto, a ona je na nivou cele privrede 2,2 odsto.

Istaknuto je i da Telekom nema istorijske gubitke i svu profitabilnost može da koristi za nove investicije i isplatu dividendi.

Na listi privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima, ali na drugom mestu na listi najprofitabilnijih privrednih društava u 2015. je preduzeće NIS Novi Sad i poslovni prihod tog preduzeća bio je 199,9 milijardi dinara, ali su oni opali za 19,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Neto dobitak NIS-a u 2015. ostvaren je u visini od 16,1 milijardi dinara i smanjen je za skoro polovinu, a za 0,2 milijardi dinara je bio manji od dobitka Telekoma Srbije.

Poslovni prihod NIS-a ostvaren u prošloj godini, čini 2,3 odsto poslovnog prihoda cele privrede, a ni to preduzeće nema istoriski gubitak i svu profitabilnost koristi za nova investiranja i isplatu dividendi.U prošloj godini je poslovao sa 3.992 zaposlena ili 305 radnika manje nego 2014.

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prva na listi privrednih društava prema visini poslovne imovine u 2015. koja je duplirana i iznosila je 886,8 milijardi dinara i veća je za dve trećine od imovine drugoplasiranog na toj listi, a to su Putevi Srbije .

Kako je rečeno na predstavljanju, rast imovine EPS-a je posledica velike statusne promene u prošloj godini kada su sedam velikih privrednih društava za proizvodnju energije i uglja preneli celokupnu imovinu i obaveze na EPS.

Kapital EPS-a u prošloj godini bio je 639,7 milijardi dinara i za 2,3 puta je bio veći, dok je i gubitak od 103,5 milijardi dinara skoro udvostručen u odnosu na 2014.

Prvi na listi privrednih društava sa najvećim neto gubitkom u prošloj godini je bio Farmakom iz Šapca, od 58 milijardi dinara i on je drastično veći nego godinu dana ranije, a na drugom mestu je Železara Smederevo koja ima gubitak od 17,7 milijardi dinara i on je za 54,3 odsto veći nego 2014.

U grupi privrednih društava koja su iskazala najveće ukupne gubitke je i Srbijagas od 150 milijardi dinara i oni su nešto niži od prošlogodišnjih za 0,6 odsto, a učestvuju 4,3 odsto u ukupnim gubicima privrede. Srbijagas je u prošloj godini ostvario i rast poslovnih prihoda za 11,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.