U trendu

Tenderly i Shtreber najbolji timovi MTS startap ubrzanja

BEOGRAD – U okviru trećeg ciklusa programa MTS startap ubrzanje, proglašeni su najbolji timovi „Tenderly“ i „Shtreber“, koji razvijaju proizvode u oblastima blockćaina, odnosno obrazovanja, a dobili su i novčani podsticaj u ukupnom iznosu od 20.000 evra za dalji razvoj svojih digitalnih proizvoda.

Tim „Tenderly“ razvija platformu koja služi za praćenje pametnih ugovora na blockćainu, dok je tim „Shtreber“ napravio platformu za učenje školskog gradiva za osnovce koja ubrzava proces učenja putem interaktivne igre.

Žiri od pet članova ocenio je da su ta dva tima pokazala najviše spremnosti da u narednom periodu uspešno izgrade svoje poslovno rešenje i plasiraju ga na tržište.

Stefanija Lukić iz tima „Shtreber“ izjavila je da oni razvijaju platformu koja sadrži digitalne interaktivne lekcije za decu u osnovnim školama, te da će im ovaj novac i nagrada koju su danas dobili omogućiti da razviju dodatne opcije za decu kako bi oni mogli još bolje i lakše da savlađuju gradivo.

„Shtereber.com je platforma na kojoj su lekcije za decu sada, a i ubuduće će biti potpuno besplatne, jer mi želimo da znanje i digitalno gradivo svakom detetu u Srbiji omogućimo zato što ne znamo gde je sledeći Nikola Tesla. Moramo da vodimo računa o deci“, kazala je Lukićeva.

Dodala je da razvijaju model gde će svako dete imati priliku da personalizuje svoje učenje, da ima svoj profil i beleške.

„To je dobro, jer će roditelji time što omogućavaju bolji servis detetu za učenje zapravo pomoći razvoju sadržaja i te platforme kako bi za njihovo dete to bilo što bolje. Mi smo dali roditeljima mogućnost da nam pomognu da tu stvar koju deca koriste za školu učinimo još boljom“, kazala je Lukićeva.

Vukašin Vukoja iz tima „Tenderly“ kaže da njihov projekat pre svega rešava problem vezan za ugovore koje prave programere definišući kako taj program treba da se ponaša u određenim situacijama.

„Mi smo omogućili tim programerima da kada se ti ugovori ne ponašaju kako treba oni mogu da vide zašto ne funkcionišu na jednostavan način“, rekao je Vukoja.

Kaže da su počeli da rešavaju taj problem jer su ga i sami imali.

„Mi smo bili ti koji su programirali te pametne ugovore i nismo mogli da vidimo gde oni ne funkcionišu, zato smo prvo razmotrili da li možemo da rešimo taj problem. Kada smo shvatili da možemo, rešili smo ga i omogućili smo i drugim korisnicima naše platforme da lako, uz nekoliko klikova rešavaju probleme“, ispričao je Vukoja.

Šef službe za digitalne inovacije i aplikacije u IT Telekom i jedan od članova žirija Mila Milenković kazala je da Telekom kao tehnološki napredna, a društveno odgovorna kompanija želi i dalje da nastavi da pruži podršku razvoju startap eko sistema u našoj zemlji, te da iz tog razloga već nekoliko godina podržavaju MTS startap ubrzanje i daju grant.

Kako je objasnila, do tri tima mogu da budu nagrađena, a ove godine su se odlučili za dva potpuno različita tima naizgled, jer se jedan bavi edukacijom dece i iz oblasti je društvene odgovornosti, dok se drugi bavi blokćain-om.

„Ali, oba tima su u ovoj ranoj fazi pokazala neverovatan fokus i u toku startap akademije su imali najveće unapređenje svog proizvoda, odnosno načina rada. Mi verujemo da će svi startapovi koji su učestvovali na ovom takmičenju i dalje raditi na svom razvoju, a mi smo tu da ih podržimo“, rekla je Milenković.

Navodi da Telekom priprema i fond za investiranje u narednom periodu, gde će se više baviti biznis logikom i odlučivanjem ko od startapa može da napravi povraćaj investicije.

MTS svoj program podrške startapovima sprovodi u saradnji sa Startap akademijom, prestižnim edukativnim programom u oblasti tehnološkog preduzetništva u regionu.

Pored novčanog podsticaja koji Telekom Srbije već treću godinu za redom dodeljuje najboljim polaznicima Startap akademije, kompanija timovima obezbeđuje i dodatno mentorsko savetovanje, besplatne servise i podršku prilikom izlaska na tržišta regiona na kojima je prisutna.

Startap akademija je program organizacije Startit, koja je već jednu deceniju posvećena razvoju startap ekosistema i IT industrije u Srbiji kroz organizaciju edukativnih programa, stručnih konferencija, meet up-ova i drugih stručnih događaja.

MTS startap ubrzanje je program namenjen tehnološkim preduzetnicima u ranoj fazi razvoja njihove poslovne ideje.

Program je deo šire inicijative pod nazivom „Pokrećemo pokretače“, kojom kompanija nastoji da osnaži pojedince i organizacije da u svom okruženju pokreću pozitivne promene motivišući i druge da to čine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.