U trendu

Termoelektrana Nikola Tesla A uz pomoć Japana gradi postrojenje za odsumporavanje

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije Milorad Grčić i izvršni potpredsednik kompanije „Micubiši Hitači pauer sistem“ (Mitsubishi Hitachi Power System) Jasuo Fudžitani potpisali su danas u Vladi Srbije ugovor o izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani „Nikola Tesla A“ (TENT).

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je pre potpisivanja ugovora rekao je da će postrojenje za odsumporavanje u četiri bloka TENT „A“ obezbediti sigurnost elektro-energetskog sistema i smanjiti emisiju sumpor-dioksida za devet puta.

„Projekat je vredan 167 miliona evra, a finansiraće se povoljnom kreditnom linijom Japana sa godišnjom kamatom od 0,6 odsto. Grejs period će biti pet godina, a otplata 10 godina“ rekao je Antić.

Dodao je da će 50 odsto radova koji će trajati 42 meseca pripasti srpskim kompanijama što će im omogućiti da zarade, podignu transfer tehnologije i steknu nova iskustva.

Do sada je, prema rečima Antića, u zaštitu životne sredine od zagadjenja uloženo 200 miliona evra, a od ove godine do 2025. godine planirane investicije su 900 miliona evra.

Državni ministar spoljnih poslova Japana Kazujujki Nakane (Kazuyuki Nakane) rekao je da je realizacija tog projekta rezultat poverenja koje su izgradile Srbija i Japan.

„Nadam se da će ovaj projekat biti simbol prijateljstva izmedju naše dve zemlje kao i „žuti autobusi““, rekao je Nakanea.

Grčić je rekao da se na realizaciju projekta čekalo pet godina.

„To će biti drugo postrojenje za odsumporavanje, a prvo je izgradjeno u Kostolcu“, rekao je Grčić i dodao da će postrojenje omogućiti da termoelektrane rade po ekološkim standardima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.