U trendu

Termoelektrane se nesmetano snabdevaju ugljem

LAZAREVAC – Proizvodnja uglja na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje nije ugrožena, a počele su priprema za zamenu odlagača jalovine na kome je prošle noći izbio požar, izjavio je za Tanjug direktor kopova “Kolubara” Srđan Alimpijević.

“Sinoć oko 21.15 časova na površinskom kopu Tamnava Zapadno polje na odlagaču 4ars 12.000 zapalila se traka 2 i bunker između trake 2 i trake 3. Oštećen je gumeni deo trake 2 i prateći delovi kao 40 metara odložne trake koja je ukupno dugačka 60 metara”, rekao je Alimpijević.

Dodao je da će visina materijalne štete biti utvrđena kada stručne službe “Kolubare” završe uviđaj.

“Reč je o odlagaču koji radi na jalovinskom sistemu, a uporedo i na sistemu međuslojne jalovine. U ovom trenutku sistem međuslojne jalovine, to jest ugljeni bageri neće osetiti ovaj zastoj, jer smo našli alternativna rešenja, tako da će se ugalj nesmetano otkopavati i voziti ka termoelektrani Obrenovac”, naglasio je Alimpijević.

Dodao je da sa kolegama iz “Kolubare” od ranog jutra
razmatra rekonstrukciju ovog sistema kako bi što pre bio pušten u pogon.

“Sasvim sigurno mogu da kažem da Tamnava Zapad, koja daje najviše uglja, neće osetiti zastoj na odlagaču. Imamo drugi odlagač, s tim da će nam zbog vremenskih uslova trebati nekoliko nedelja da osposobimo jalovinski sistem i da ubacimo drugi odlagač”, rekao je direktor površinskih kopova “Kolubara”.

Potvrdio je da u požaru nije bilo povređenih i da je vatra brzo ugašena, što je sprečilo veću štetu.

“Požar je prijavljen u 21.17 časova, a pose 11 minuta je sitglo prvo vatrogasno vozilo, a zatim iz minuta u minut i ostala. U gašenju je učestvovalo 10 vatrogasnih vozila ‘Kolubare’ i ostala vatrogasna vozila iz drugih jedinica. Oko 16-17 cistreni je kružilo i radilo na gašenju”, rekao je Alimpijević.

On je izrazio veliku zahvalnost svim vatrogascima i ostalim službama koje su pritekle u pomoć, kao i zaposlenima koji su se našli na kopu i pomogli ručnim aparatima i ostalim priručnim sredstvima u obuzdavanju požara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar