U trendu

Teško do novog sporazuma sa EU u slučaju Bregzita

Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn upozorio je danas da će biti „izuzetno teško“ pregovarati sa EU o novom trgovinskom sporazumu ako Velika Britanija istupi iz Unije.

On je dodao da bi u slučaju Bregzita vrednost nekretnina u Velikoj Britaniji, prema najnovijoj proceni Ministarstva finansija, mogla opasti za 10 do 18 odsto.

„Iz razgovora s ministrima finansija Francuske, Nemačke i drugih evropskih zemalja lako je zaključiti da ako Britanija napusti Uniju i želi da pristupi jedinstvenom tržištu, mora da doprinosi budžetu EU i odobri slobodno kretanje ljudi“, rekao je Ozborn novinarima u japanskom gradu Sendaju, gde učestvuje na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka sedam najrazvijenijih zemalja sveta.

Gradjani Velike Britanije odlučiće 23. juna na referendumu da li će njihova zemlja napustiti EU, a konzervativac Ozborn, kao i premijer Dejvid Kameron i deo laburističke opozicije, vode aktivnu kampanju za ostanak u Uniji.

Ozborn je naveo da će u slučaju Bregzita Britanija dve godine morati da pregovara sa svakom od preostalih 27 članica o zaključenju novih trgovinskih sporazuma i da potpiše više od 50 takvih ugovora sa državama izvan Unije.

„To će biti veoma teško, kompanijama neće moći da se garantuje sigurnost i one neće investirati, što će imati ozbiljne posledice po cene nekretnina i zaposlenost“, kazao je Ozborn.

Kampanju za ostanak Velike Britanije u EU podržavaju i Medjunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ističući pogubne posledice Bregzita po britansku privredu, što je razljutilo pristalice izlaska iz Unije koje tvrde da bi zemlja brže napredovala bez briselske birokratije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike