U trendu

Teško do novog sporazuma sa EU u slučaju Bregzita

Ministar finansija Velike Britanije Džordž Ozborn upozorio je danas da će biti „izuzetno teško“ pregovarati sa EU o novom trgovinskom sporazumu ako Velika Britanija istupi iz Unije.

On je dodao da bi u slučaju Bregzita vrednost nekretnina u Velikoj Britaniji, prema najnovijoj proceni Ministarstva finansija, mogla opasti za 10 do 18 odsto.

„Iz razgovora s ministrima finansija Francuske, Nemačke i drugih evropskih zemalja lako je zaključiti da ako Britanija napusti Uniju i želi da pristupi jedinstvenom tržištu, mora da doprinosi budžetu EU i odobri slobodno kretanje ljudi“, rekao je Ozborn novinarima u japanskom gradu Sendaju, gde učestvuje na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka sedam najrazvijenijih zemalja sveta.

Gradjani Velike Britanije odlučiće 23. juna na referendumu da li će njihova zemlja napustiti EU, a konzervativac Ozborn, kao i premijer Dejvid Kameron i deo laburističke opozicije, vode aktivnu kampanju za ostanak u Uniji.

Ozborn je naveo da će u slučaju Bregzita Britanija dve godine morati da pregovara sa svakom od preostalih 27 članica o zaključenju novih trgovinskih sporazuma i da potpiše više od 50 takvih ugovora sa državama izvan Unije.

„To će biti veoma teško, kompanijama neće moći da se garantuje sigurnost i one neće investirati, što će imati ozbiljne posledice po cene nekretnina i zaposlenost“, kazao je Ozborn.

Kampanju za ostanak Velike Britanije u EU podržavaju i Medjunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ističući pogubne posledice Bregzita po britansku privredu, što je razljutilo pristalice izlaska iz Unije koje tvrde da bi zemlja brže napredovala bez briselske birokratije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar