najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tesla Motors kupuje proizvođača solarnih panela SolarSiti

Kompanija Tesla Motors će potrošiti oko 2,6 milijardi dolara za kupovinu celokupnog kapitala kompanije SolarSiti, koja se bavi proizvodnjom solarnih panela.

Dok proizvođač električnih automobila Tesla navodi da će s ovom transakcijom nastati maloprodajni centar (uan-stop šop) u kom se može nabaviti sve za čistiju energiju, neki dovode u pitanje motive koji se kriju iza ovog ugovora, prenosi agencija AP.

Ilon Mask je, kako navodi američka agencija, predsednik i najveći akcionar obe kompanije, a SolarSiti vodi njegov rođak, Lindon Rajv.

Akcija SolarSitika skliznula je jutros naniže za više od 6,0 odsto u trgovanju pre zvaničnog početka rada berze, dok je akcija Tesle blago ojačala.

Prema sporazumu o preuzimanju objavljenom danas, akcionari SolarSitija će dobiti 0,110 običnih akcija Tesle po deonici SolarSitija, što daje vrednost po akciji te kompanije od 25,37 dolara. Tesla je ranije saopštio da će ponuditi 23,56 do 25,30 dolara po deonici SolarSitija.

Mask neguje imidž nekonvencionalne osobe od kada je stekao početno bogatstvo kao suosnivač PejPala, kompanije za onlajn plaćanja, koja je kupila i-Bej platformu za elektronsko trgovanje za 1,5 milijardi dolara 2002. godine.

Poklonici mu aplaudiraju i nazivaju ga vizionarom koji trese tržište auto industrije sa iznedrenim Tesla električnim vozilima i planovima za slanje ljudi na Mars raketama SpejsX. Kritičari mu se podsmevaju kao nepredvidivom čudaku.

Mask poseduje 26-procentni udeo u Tesli, čije je sedište u Palo Altu u Kaliforniji, kao i 22,5 odsto udela u SolarSitiju. Njegov motiv da ujedini Teslu sa kaliformijskom solarnom firmom iz San Matea, pre svega se vrti oko sistema baterija za prikupljanje sunčeve energiju za stambene nekretnine i preduzeća.

Novi sporazum može privući veću pažnju na finansijske pozicije obe kompanije. Tesla Motors je izgubio 1,2 milijarde dolara samo u poslednje dve godine, dok je SolarSiti pretrpeo gubitke veće od 1,1 milijardi dolara u istom periodu.

Analitičari predviđaju u anketi kompanije FaktSet da će Tesla ove godine imati gubitak od 416 miliona dolara, a za SolarSiti prognoziraju minus od 851 milion dolara, prenosi AP.

U Tesli procenuju da će im preuzimanje SolarSitija u prvoj godini od okončanja preuzimanja doneti uštedu troškova od 150 miliona dolara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike