U trendu

Tesla otpuĆĄta stotine radnika

Američka kompanija Tesla motors otpustila je stotine radnika posle godiĆĄnje procene učinka, uprkos tome ĆĄto taj proizvodjač električnih automobila pokuĆĄava da poveća proizvodnju kako bi zadovoljio traĆŸnju za svojim novim modelom „sedan 3“, upola jefitinijim od drugih.

Ta kompanija sa sediĆĄtem u Kaliforniji, potvrdila je smanjenje broja zaposlenih, ali nije objavila koliko će od 33.000 radnika ostati bez posla. ViĆĄe bivĆĄih i sadaĆĄnjih radnika Tesle procenilo je za „San Hoze merkjuri njuz“ da je otpuĆĄteno izmedju 400 i 700 radnika.

OptupĆĄteni su administrativci, prodavci i proizvodni radnici.
S druge strane, neodredjen broj radnika dobio je bonuse i unapredjenja posle godiơnje procene učinka, navela ja kompanija.

Tesla je pod pritiskom poĆĄto „sedan 3“ čeka viĆĄe od 450.000 kupaca, a kompanija kasni u ispunjavanju proizvodnih ciljeva poĆĄto je u poslednjem tromesečju proizvela svega 260 vozila.

Uključujući i druge modele, Tesla panira da ove godine proizvede oko 100.000 automobila.

Vlasnik i direktor Tesle, Ilon Mask ĆŸeli da poveća proizvodnju za čak pet puta samo u sledećoj godini, a taj cilj će verovatno morati da bude ispunjen kako bi podrĆŸao trĆŸiĆĄnu vrednost kompanije od 59 milijardi dolara, veću od kompanije Ford.

Uprkos masovnim otpuĆĄtanjima, Tesla planira da zaposli stotine novih radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.