„Tesla“ ulaže pet milijardi dolara u gradnju fabrike u Kini

PEKING – Američka automobilska kompanija „Tesla“ planira da investira pet milijardi dolara u izgradnju fabrike u Kini, javlja njujorška agencija „Blumberg“ pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjem.

Kompanija „Tesla“ razmatra prikupljanje sredstava u Kini za finansiranje bar jednog dela ulaganja u fabriku, navodi njujorška agencija pozivajući se na jedan neimenovani izvor.

Ta kompanija je prošlog meseca dogovorila izgradnju fabrike u blizini Šangaja, gde bi proizvodnja novog vozila „model 3“ trebalo da počne do 2020. godine.

Iz „Tesle“ su saopštili u prvoj dekadi jula da su potpisali sporazum sa gradskim vlastima Šangaja o početku gradnje fabrike u bliskoj budućnosti.

Kompanija je tada najavila da će proizvodnja početi za tri godine i da će konačan rezultat biti povećanje proizvodnje na 500.000 vozila godišnje, prenela je agencija AP.

Sporazum je sklopljen nakon što je „Tesla“, zbog uzajamnih američko-kineskih uvoznih tarifa, bio prinuđen da poveća cene vozila koje proizvedi u Americi, a prodaje u Kini. Zbog carina koje je američki predsednik Donald Tramp uveo na uvozni čelik i aluminijum, „Teslin“ Model S je „preko noći“ poskupeo u Kini između 20.000 i 38.000 dolara.

Agencije ocenjuju da je na ovaj način „Tesla“ vrlo mudro doskočio Trampovim carinama i da će se izgradnjom fabrike u Kini donekle zaštititi od negativnih efekata trgovinskog rata.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike