U trendu

Tolušić pozvao ministre susednih zemalja na sastanak u Hrvatsku

Ministar poljoprivrede Hrvatske Tomislav Tolušić razgovarao je danas sa ministrima susednih zemalja o novom pravilniku kojim su povećane takse za uvoz voća i povrća iz nečlanica EU, medju kojima je i Srbija, i pozvao ih je da sledeće nedelje dodju na sastanak u Hrvatsku.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je pravilnik u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravilima EU, a odnose se na sve treće zemlje, preneo je HRT.

Ministarstvo je dodalo da novi pravilnik nije usvojen s ciljem diskriminacije robe iz susednih zemalja.

„U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija i rešavanja postojeći nesuglasica, ministar Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz susednih država i pozvao ih na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, inspekcija na granicama, kao i trgovina robom izmedju susednih zemalja, odvija se normalno.

Ministri iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odredbe, da uskladi cene inspekcijskog nadzora sa stvarnim troškovima postupka i sa prosečnim cenama u zemljama regiona i EU.

Na sastanku nadležnih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli uskladjenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, na kojem je potpisano zajedničko pismo i zaključci koji će tokom dana biti upućeni Evropskoj komisiji.

Ministri trgovine zemalja regiona potpisnica CEFTA sporazuma pozvali su Hrvatsku da ukine mere kojima su 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća i zatražili da se do kraja nedelje u Podgorici održi sastanak s nadležnim ministrom Hrvatske.

Ocenjeno je da je Hrvatska prekršila odredbe Saveza o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ugrozila ekonomske interese proizvodjača i izvoznika iz regiona.

U zaključku se navodi i da cena inspekcijskog nadzora treba da odgovara stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posebnu zaštitu domaćih proizvoda ili posebno oporezivanje uvoza.

Ministri su pozvali Evropsku komisiju da se uključi u rešavanje problema u skladu sa odredbama SSP-a, upozorivši da će do pronalaženja konačnog rešenja svaka zemlja preduzeti mere i mehanizme koje smatra adekvatnim.

Najavljen je hitan sastanak s predstavnicima hrvatske vlade kako bi se pronašlo rešenje i tako izbegao najgori scenario koji, kako je navedeno, podrazumeva uvodjenje kontramera Hrvatskoj.

Na poziv ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, sastanku su prisustvovali Rasim Ljajić, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Spornim Pravilnikom koji primenjuje Hrvatska propisano je uvodjenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrdjeno je 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu uskladjenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljen inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi oko 270 evra, dok je ranije iznosila 12 evra.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike