U trendu

Traktori pred Skupštinom Srbije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predala je danas u ime poljoprivrednika zahtev da se iz skupštinske procedure povuče Predlog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljišta.
Pre toga pred zgradu Skupštine Srbije stiglo je 11 traktora pod policijskom pratom, a saobraćaj nije bio obustavljen. Poljoprivrednike su ispred zgrade parlamenta dočekali poslanici LSV.

Poljoprivrednici su kao osnovni problem naveli to što je predloženim zakonom predvidjeno da se 30 odsto državnog zemljišta izda u zakup na 30 godina isključivo pravnim licima.Lider LSV Nenad Čanak rekao je novinarima da oni traže ne samo povlačenje predloženog zakona, već i pisanje novog koji bi trebalo da bude početak konstruktivnog dijaloga onih koji žive od zemlje i onih koji odlučuju o tome šta će se sa tom zemljom dogoditi.

„Ovi ljudi su najbolje što Vojvodina ima i zaslužili su valjda da ih neko ovde, gde se donose odluke, primi, sasluša i posluša“, rekao je Čanak i dodao da će istrajati u zahtevima.

Predstavnik Lige paora Vojvodine Miloš Šibo rekao je da su paori konačno posle dužeg niza godina sa traktorima stigli u Beograd kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

On je istakao da država mora da stane iza poljoprivrednika i da će, ukoliko se predložene izmene usvoje, poljoprivrednici morati da se odsele iz Vojvodine, jer neće imati šta da rade ili će u najgorem slučaju biti nadničari na svojoj zemlji.

Poljoprivrednici iz nekoliko mesta u Vojvodini, nezadovoljni Predlogom izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri, krenuli su juče traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila u Zrenjaninu, Zmajevu, Novoj Crnji, Kikindi, Sutjesci i Stajićevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar