Traktori u Briselu, Evropska komisija hitno dala pomoć poljoprivrednicima

Hiljade poljoprivrednika s traktorima protestovale su danas ispred sedišta Evropske unije u Briselu tražeći veću pomoć i više cene za mleko i svinjsko meso.

Evropska komisija je na hitnoj sednici odgovorila usvajanjem plana pomoći od 500 miliona evra.

Proizvođači mleka i svinjskog mesa iz 28 zemalja članica EU došli organizovano, a kolone traktora su od jutros bile na ulicama glavnog grada Belgije.

Oko 6.000 zemljoradnika je u protestnoj povorci prošlo kroz Brisel, sa 2.000 traktora koji su neprestano trubili i poremetili je saobraćaj, a bilo je i sukoba demonstranata i policije.

„Cene su pale 30 do 40 odsto za većinu poljoprivrednika i gazdinstvima preti bankrot“, rekao je Sieta van Keimpema, potpredsednik evropskog udruženja proizvođača.

Potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen objavio je plan podrške čiji je cilj da se odmah olakša teret duga poljoprivrednika, mnogi od kojih prodaju mleko po ceni nižoj od troškova proizvodnje. Tržište je preplavljeno posle reformisanja sistema kvota ove godine.

Katainen je najavio i mere za stabilizaciju tržišta i bolje regulisanje lanca snabdevanja da bi se farmeri bolje zaštitili.

Kvote kojima je proizvodnja mleka bila ograničena, ukinute su aprila, te su cene potom pale zbog prevelike proizvodnje. Ruska zabrana uvoza hrane iz EU je dodatno pogoršala situaciju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike