U trendu

Tramp i Si se dogovorili o tromesečnoj suspenziji uvodjenja dodatnih američkih taksi (VIDEO)

Predsednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Djinping postigli su dogovor da se suspenduje uvodjenje najavljenih dodatnih američkih carina na kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara, saopštila je noćas Bela kuća.

Oni su se sastali sinoć na večeri u Buenos Ajresu na margini skupa G-20 u nastojanju da smire trgovinski rat izmedju dve zemlje.

Predstavnica za štampu Bele kuće Sara Sanders rekla je da se Tramp složio da ne uvede dodatne carine na kineski uvoz što je bilo najavljeno za 1. januar.

Dve zemlje će „odmah početi pregovore o strukturnim promenama“ o zaštiti intelektualne svojine, sajber kradji i o drugim prioritetima SAD, dodala je ona.

Carine na pojedinu kinesku robu u vrednosti od 200 milijardi dolara trebalo je da budu povećane sa 10 odsto na 25 odsto od 1. januara, a Tramp je razmatrao uvodjenje dodatnih carina na još više kineskih proizvoda.

Kako se navodi Kina se složila da kupi za sada još neodredjenu ali „vrlo značajnu količinu“ poljoprivrednih, energetskih i industrijski proizvoda od SAD, da smanji ogroman američki trgovinski deficit s Kinom.

Bela kuća je navela da će Tramp uvesti doatne carine kao što je prvobitno planirano ukoliko dve strane ne postignu dogovor u roku od 90 dana.

Tramp je razgovarao više od dva sata s kineskim predsednikom, a taj razgovor je bio očekivan s velikom pažnjom i nadom da će doprineti ublažavanju tenzija oko američko-kineskog trgovinskog rata.

Ovo primirje u njihovom trgovinskom ratu kupuje vreme da reše nesuglasice oko agresivnog nastojanja Pekinga da prevazidje američku tehnološku prevlast, navodi AP.

Tokom dva dana na samitu G20 bogatih zemalja i zemalja u brzom razvoju u Buenos Ajresu američki predsednik je imao bilateralne susrete s liderima Nemačke, Turske, Južne Koreje, Australije, Japana i domaćinom Argentinom.

On je otkazao zvaničan sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog ruske zaplene ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu, ali je ipak imao kratak neformalan razgovor s Putinom za vreme zajedničke večere. Tramp je takodje otkazao završnu konferenciju za novinare iz poštovanja prema bivšem američkom predsedniku Džordžu Bušu starijem, koji je umro u petak uveče.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.