U trendu

Tramp: Možda ću produžati martovski rok za kineske tarife

VAŠINGTON – Predsednik SAD-a Donald Tramp najavio je da će razmotriti da odloži rok 2. marta, kada ističe dogovor o primirju u tarifnom sporu s Kinom, ukoliko Vašington i Peking uskoro postignu trgovinski sporazum, izveštava televizija CNBC.

Tramp je ublažio svoj stav o trgovinskom sukobu s Kinom, navodeći da je otvoren za pomeranje roka, ali da bi „više voleo da to ne učini“.

Takođe je rekao da je Pekingu „jako stalo da postigne dogovor“ i da on ima „veliki tim“ u Kini koji pokušava da dođe do rešenja.

Na pitanje da li će se krajem marta sastati s kineskim predsednikom Si Đinpingom, Tramp je, na jednom sastanku u svom kabineru u Beloj kući, odgovorio: „Ne u ovom trenutku“.

Rok koji ističe 2. marta je ključan u trgovinskim pregovorima Vašingtona i Pekinga jer će, ukoliko dogovor do tada ne bude postignut, američke tarife na uvoz kineske robe biti povećane sa sadašnjih 10 na 25 odsto.

Američki ministar finansija Stiven Menučin otputovao je ove nedelje, zajedno sa trgovinskim predstavnikom SAD Robertom Lajtizerom, u Peking na još jednu rundu razgovora sa zamenikom kineskog premijera Liu Heom.

Čini se da trgovinski pregovori nisu daleko odmakli, jer dve strane nisu sačinile čak ni nacrt sporazuma precizirajući pitanja u kojima je postignuta saglasnost i u kojima nije.

(Tanjug)

Napišite komentar