U trendu

Tramp obećao Amerikancima svetlu ekonomsku budućnost s rastom od 4,0 odsto

Donald Tramp je danas predstavio ružičastu sliku ekonomskog oporavka koji čeka SAD ako on dodje u Belu kuću, obećavši stopu rasta od 4,0 odsto godišnje i optužujući voju demokratsku rivalku Hilari Klinton da su joj cilj samo socijalna davanja.

„Vreme je da počnete da gledate veliku sliku. Zato mislim da je vreme da se postavi nacionalni cilj ekonomskog rasta od 4,0 odsto. Moji dragi ekonomisti ne žele da to kažem, ali ja čak mislim da možemo i bolje od toga“, rekao je taj tajkun nekretnina pred publikom privrednika Ekonomskog kluba Njujorka.

Da bi se postigao taj cilj koji je oko dva puta veći od godišnjeg rasta od 2010. godine, republikanski kandidat je obećao da će, ako u novembru pobedi Hilari Klinton, primeniti koktel mera koje bi, po njemu, mnoga preduzeća i milione radnih mesta vratile iz inostranstva u Sjedinjene Američke Države.

Posebno je obećao smanjenje poreza za korporacije i domaćinstva srednje klase, kao i radikalnije mere – ponovne pregovore o medjunarodnim trgovinskim sporazumima. Počevši od Sporazuma o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi (NAFTA) koji je, kako je rekao, „katastrofalan“ za Sjedinjene Države.

Republikanski kandidat je ismevao pregovarače Obamine administracije i uveravao da bi on, ako bi ušao u Belu kuću, zaposlio „kompetentne ljude“.

Sve te mere treba da, po njegovim rečima, donesu rast od 3,5 odsto u proseku u narednih 10 godina.

Kada je Džeb Buš, Trampov neuspešni rival za republikanskog kandidata, takodje pominjao stopu rasta od 4,0 odsto, mnogi ekonomisti su to ocenili kao dugoročno nerealno.

Gospodin Tramp je takodje optužio Hilari Klinton za „pesimizam“ i tvrdio da bi s njom na vlasti SAD „potonule u budućnost niskog rasta, pada prihoda i smanjenja napredovanja“.

„Sve što ona nudi su socijalna davanja“, smatra on.

Džef Džadž, partner u jednoj investicionoj kompaniji i jedan od gostiju Ekonomskog kluba, rekao je posle Trampovog predavanja da „nije ništa saznao“ o tome kako taj biznismen namerava da ostvari svoje ekonomske ciljeve: „On nije rekao ništa, niti je izneo bilo kakve precizne elemente, osim smanjenja poreza“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.