U trendu

Trampova četiri boravka u vili Mar-a-Lago koštala 14 mln $

NJUJORK – Četiri putovanja američkog predsednika Donalda Trampa u njegovu vilu Mar-a-Lago, u Palm Biču, početkom 2017. godine koštala su poreske obveznike skoro 14 miliona dolara, prenosi agencija AP, pozivajući se na izveštaj državnog nadzornog tela.

Vladina kancelarija za odgovornost (GAO) saopštila je da su putovanja i smeštaj, troškovi pripadnika tajne službe, angažovanje pasa za otkrivanje eksplozivnih naprava i drugi izdaci za putovanja realizovana između 3. februara i 5. marta 2017. godine iznosili 13,6 miliona dolara.

Oko 60.000 dolara je „otišlo“ direktno na rashode u Mar-a-Lago, dodaje se u tekstu.

Izveštaj GAO-a, ocenjuje AP, pruža jednu od najjasnijih slika o troškovima predsednikovih putovanja, i o tome koliko od novca poreskih obveznika ide na njegovu svojinu.

Ovaj ceh ne uključuje troškove koji podrazumevaju plate ili beneficije (dnevnice) službenika američke vlade koji putuju s predsednikom.

Jedna nepartijska istraživačka grupa je za potrebe Kongresa takođe utvrdila da su troškovi pripadnika tajne službe za tri putovanja dvojice Trampovih sinova i njihovih supruga u inostranstvo početkom 2017. godine iznosili 396.000 dolara.

Noa Bukbinder, izvršni direktor organizacije „Građanski ombudsman za odgovornost i etiku“ u Vašingtonu, kaže da sama putovanja u Mar-a-Lago predstavljaju pravi problem, a ne samo direktni troškovi tamo.

„To što se predsednik Tramp nije lišio svoje imovine dovodi do situacije da on ima korist od državne potrošnje kad god priredi promotivni prijem u nekoj od tih nekretnina. Ovde nije reč o predsedničkom odmoru, već o službenom putu koji obezbeđuje neprocenjiv besplatan publicitet njegovom biznisu“, naveo mje Bukbinder.

Tokom jednog od Trampovih putovanja na Mar-a-Lago početkom 2017. godine, predsednik je bio domaćin japanskom premijeru Šinzu Abeu, napominje AP.

Inače, izveštaj GAO-a zatražili su članovi Kongresa iz Demokratske stranke, među kojima i senatorka iz Kalifornije Dajan Fajnštajn i republikanski predstavnik Merilanda Ilaja Kamings.

Bela kuća nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom, dodaje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.