U trendu

Tranzit nafte u Evropu cevovodom preko Izraela rizičan

JERUSALIM – Izraelska ministarka energetike Karin Elharar izjavila je danas da sporazum sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata o transportu nafte iz Persijskog zaliva u Evropu preko Izraela treba otkazati jer predstavlja preveliki rizik za životnu sredinu.

Opoziciona stranka ministarke Elharar izrazila je sumnju da će izraelska vlada odobriti sporazum, jedan od najvećih koji je proizašao iz normalizacije odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata prošle godine, prenosi Rojters.

Ugovor je potpisan između izraelske državne kompanije za cevovod Evropa-Azija (EAPC) i kompanije Med-Red Lend Bridž, čiji su vlasnici iz Emirata i Izraela.

Ideja je bila da se nafta istovaruje iz tankera u luci Eilat na Crvenom moru, a zatim da se transportuje preko Izraela postojećim naftovodom do obale Sredozemnog mora.

„Apelujem da se otkaže EAPC sporazum. On nosi mnoge rizike za Eilatski zaliv, za stanovnike i ne koristi izraelskom energetskom tržištu“, navela je Elharar u saopštenju.

Kompanije uključene u taj posao tvrde da je ovaj kopneni most najkraća, najefikasnija i najisplativija ruta za transport nafte iz Zaliva na Zapad. Ali ekološke grupe, koje su podnele peticiju izraelskom Vrhovnom sudu da zamrzne sporazum, kažu da je uplovljavanje tankera sa sirovom naftom ogroman ekološki rizik.

Ministarka Elharar je navela da su joj zvaničnici UAE rekli da taj posao treba posmatrati kao sporazum između privatnih kompanija i da se ne očekuje da će njegovo otkazivanje uticati na veze između dve zemlje.

EAPC je, s druge strane, saopštio da je ovaj posao deo njegovih rutinskih operacija i da ispunjava najstrože međunarodne standarde, dodajući da sporazum donosi i geopolitičke koristi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar