U trendu

Treću godinu zaredom Srbija popravili konkurentsku poziciju

BEOGRAD – Napredak Srbije na međunarodnoj listi konkurentnosti ostvaren je zahvaljujući povoljnijem makroekonomskom okruženju i stabilnosti finansijskog sistema, ocenila je danas Narodna banka Srbije povodom objavljivanja rang liste Indeksa globalne konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za 2018. godinu, na kojoj je Srbija zauzela 65. mesto među 140 rangiranih zemalja.

NBS je u saopštenju navela da je prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu Srbija treću godinu zaredom popravila svoju konkurentsku poziciju.

Kao i u prethodnoj godini, kažu u NBS, ostvaren je napredak u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja, čemu doprinose oba indikatora koji se prate u okviru ovog stuba – niska i stabilna inflacija, kao i smanjenje javnog duga.

Po ostvarenoj inflaciji Srbija je i u 2018. zadržala 1. poziciju, koju deli sa još 73 zemlje, navodi NBS.

Najboljim ostvarenjem, prema kriterijumu inflacije, smatra se prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 4,0 odsto, s obzirom na to da se deflacija smatra pođednako lošom kao i visoka inflacija.

Kada je reč o javnom dugu, Srbija je popravila svoju poziciju zahvaljujući tome što je javni dug smanjen ispod 60 odsto BDP-a, kao i zahvaljujući boljem kreditnom rejtingu zemlje, piše u saopštenju.
Srbija je ostvarila značajan napredak i u okviru pokazatelja vezanih za finansijski sistem, navodi NBS.

Dodaje da, kada je reč o pokazateljima stabilnosti finansijskog sistema, napredak je ostvaren kod pokazatelja finansijskog zdravlja banaka, zahvaljujući makroprudencijalnoj politici koju primenjuje NBS i očuvanoj finansijskoj stabilnosti, kao i kod pokazatelja učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima, zahvaljujući preduzetim sveobuhvatnim merama na rešavanju ovog pitanja.

S pokazateljem adekvatnosti kapitala od preko 20 odsto, Srbija se smatra takozvanom najboljom svetskom praksom, i nalazi se na prvoj poziciji koju deli sa još 71 zemljom.

Takođe, saopštava NBS, prema pokazatelju brzine kreditnog rasta, Srbija deli prvu poziciju sa još 96 zemalja, s obzirom na to da je rast kredita u Srbiji i dalje ispod dugoročnog trenda, što znači da nije prekomeran i rizičan po očuvanje stabilnosti finansijskog sistema.

Kada je reč o pokazateljima razvijenosti finansijskog tržišta, napredak je, kažu u NBS, ostvaren kod pokazatelja dostupnosti sredstava finansiranja za mala i srednja preduzeća, kao i dostupnosti fondova preduzetnog kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.