U trendu

Trefalt: Uvodi se red oporezivanjem „stan na dan“

BEOGRAD – Od 1. jula kreće paušalno oporezivanje fizičkih lica koja izdaju „stan na dan“, odnosno apartmane, kao i naplata boravsišne takse za one koji svoje stanove izdaju na ovakav način.

Pomoćnica ministra za turizam Vera Božić Trefalt smatra da će se na taj način suzbiti ili barem „uvesti u red“ veći broj građana koji na ovaj način ostvaruju prihode.

„Od 1. jula biće paušalno oporezivanje fizičkih lica koja izdaju uslovno rečeno stan na dan, apartmane i paušalna boravišna taksa. Smatra se da će se na taj način suzbiti ili barem uvesti u red veći broj fizičkih lica koji izdaju apartmane, odnosno ‘stan na dan“, rekla je Trefaltova za Tanjug.

U Beogradu ali i celoj Srbiji, kako kaže, izražen je problem izdavanja „stan na dan“.

„I upravo zbog toga, jedan deo zakona koji se odnosi na ugostiteljstvo je izmenjen da bi se ova pojava suzbila u meri u kojoj je to moguće“, kaže Vera Božić Trefalt.

Saglasna je sa činjenicom da nema dovoljno inspektora na terenu koji bi mogli da obavljaju kontrole, ali, podseća da je vlade izradila akcioni plan za zapošljavanje državnih službenika koji obavljaju poslove inspekcijkog nadzora.

Ona je apelovala na lokalne samouprave da angažuju i ovlaste dodatno ljudstvo koji bi se ciljano bavili nadzorom izdavanja stanova na dnevnoj bazi.

Ova oblast nalazi se u velikoj meri u „sivoj zoni“, u Beogradu je zvanično registrovano oko četiri hiljade ležajeva u stanovima koji se na ovaj način iznajmljuju, a inspekcije pretpostavljaju da ih se zapravo izdaje dvostruko više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.