U trendu

Trgovinki deficit SAD popeo se na 71,1 mlrd $ u februaru

VAŠINGTON – Američki spoljnotrgovinski deficit porastao je u februaru 4,8 posto, dostižući rekordnih 71,1 milijardu dolara, prema najnovijim podacima Ministarstva trgovine.

Rast deficita je posledica većeg pada izvoza od uvoza, jer se američka ekonomija oporavlja brže nego privrede njenih globalnih rivala, prenosi Rojters.

Ukupan izvoz je opao za 2,6 odsto na 187,3 milijarde dolara, pri čemu je robni potonuo za 3,5 procenata na 131,1 milijardu dolara, na šta je verovatno uticao i talas neuobičajeno hladnog vremema u februaru u velikom delu zemlje.

Najviše su opale isporuke kapitalnih dobara na strana tržišta, za čak 2,5 milijarde dolara. Smanjenje je zabeležio izvoz robe široke potrošnje, motornih vozila, delova i motora, kao i hrane i prehrambenih proizvoda.

S druge strane, ukupan uvoz je skliznuo za 0,7 posto na 258,3 milijarde dolara. Uvoz robe je, pritom, pao za 0,9 procenata na 219,1 milijardu dolara, uglavnom zbog poremećaja u lancu snabdevanja, a ne slabe domaće potražnje.

Naime, uvoz kapitalnih dobara je zabeležio rekordan nivo, podstaknut, između ostalog, kupovinama civilnih aviona, medicinske i električne opreme.

Takođe, američki uvoz industrijskih sirovina i materijala je u februaru bio najveći od oktobra 2018, što se duguje uvozu sirove nafte u vrednosti od milijardu dolara. To je rezultiralo time da su Sjedinjene Države zabeležile prvi naftni deficit od decembra 2019.

Istovremeno, opao je uvoz motornih vozila, delova i motora, kao i robe široke potrošnje.

Nakon nedavne šestodnevne blokade Sueckog kanala, ekonomisti predviđaju da će trgovinski tokovi u martu ostati depresivni.

Kada se prilagodi inflaciji, samo deficit robne razmene SAD sa svetom popeo se na rekordnih 99,1 milijardu dolara u februaru sa 96,1 milijardu dolara u januaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar