U trendu

Trgovinski rat sa SAD desetkovao kineska ulaganja u Evropu

LONDON – Kineske kompanije su u Evropu investirale 2,4 milijarde dolara (2,1 milijardu evra) u prvoj polovini 2019. godine, što je za 84 odsto manje nego u periodu januar-jun prošle godine, pokazalo je istraživanje revizorsko-konsultantske kuće Ernst i Jang (E&Y).

Kineske kompanije su uprvom polugodištu preuzele 81 evropsko preduzeće, što je za 28 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi (E&Y), i dodaje da su ove transakcije uglavnom bili poslovi manjih razmera.

Kao rezultat toga, investicije su pale za 15,3 milijarde dolara u poređenju sa prvom polovinom 2018. godine i iznose samo 2,4 milijarde dolara, prenosi „Brasels tajms“.

Pad ulaganja je prvenstveno posledica trgovinskog rata između Kine i SAD, a kineski investitori su suočeni i sa sve većim nepoverenjem u Evropi, o čemu svedoči odluka nemačke vlade da uloži veto na dolazak kineskog državnog konglomerata SGC C-a.

Krajnji rezultat je da velike akvizicije kineskih kompanija postaju sve ređe, a Kinezi postaju sve selektivniji.

U 2016. godini, kineske investicije u Evropi premašile su 85 milijardi dolara.

Ipak, E&Y smatra da bi kineske investicije mogle da se oporave nakon rešavanja trgovinskog spora i ponovnog pokretanja globalnog ekonomskog rasta.

(Tanjug)

Napišite komentar