U trendu

Trgovinsko „primirje“ SAD i Kine vinulo cene nafte

LONDON, 3. decembra (Tanug) – Cene nafte skočile su danas za više od pet odsto, nakon što su SAD i Kina dogovorile tromesečno „primirje“ u trgovinskom ratu, i uoči ovonedeljnog zasedanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i očekivanog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Američka „laka“ nafta (WTI) rano jutros je poskupela za 2,92 dolara za barel ili 5,7 odsto, na čak 53,85 dolara za barel, da bi nešto kasnije blago pala na 53,50 dolara za barel, prenosi Rojters.

Istovremeno, severnomorska nafta „brent“ poskupela je za 3,14 dolara ili 5,3 odsto na 62,60 dolara, da bi se nešto kasnije trgovala oko 63,15 dolara.

SAD i Kina postigle su tokom proteklog vikenda dogovor u trgovinskom sporu, a prema kojem će u narednih 90 dana biti obustavljeni američki planovi o podizanju tarifa.

Do dogovora je došlo posle večere američkog predsednika Donalda Trampa i kineskog lidera Si Đinpinga na samitu G20 u Buenos Ajresu.

Tramp se saglasio da odloži plan o podizanju tarifa 1. januara na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe, dok se Kina saglasila da kupi značajnu količinu poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda iz SAD da bi se smanjio ogroman trgovinski deficit Amerike s Kinom, saopštila je Bela kuća.

Na skok cena nafte uticala je i najava kanadske pokrajine Alberte da će naterati proizvođače da smanje proizvodnju za 8,7 odsto ili 325.000 barela dnevno radi hvatanja u koštac sa niskim cenama tog energenta.

Članice i nečlanice OPEK-a sastaju se 6. decembra kako bi donele odluku o daljoj politici proizvodnje tog naftnog kartela, a očekuje se da će na tom sastanku dogovoriti zauzdavanje viška proizvodnje, koji je srezao cene „crnog zlata“ za trećinu od oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.