U trendu

Tri decenije rada Poljoprivredne savetodavne i stručne služb Kosovska Mitrovica

BEOGRAD – Poljoprivredna savetodavna i stručna služba (PŠS) Kosovska Mitrovica ovih dana je proslavila 30 godina rada, jer je 15. decembra 1992. osnovana kao Poljoprivredna stanica u okviru Zemljoradničke zadruge „23 Novembar“ u Kosovskoj Mitrovici.

Ona se već od prvih godina svoga rada pokazala kao značajna ustanova, koja doprinosi ukupnom razvoju poljoprivrede na području šest opština kosovskomitrovačkog okruga, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka i enklave u opštinama Vučitrn i Srbica, koje pokrivaju površinu od 58.890 hektara i gde se nalazi 180 sela sa 7.864 gazdinstava u kojima živi oko 61.000 stanovnika.

Poljoprivredna stanica Ž „23. Novembar“, koja je prerasla u Poljoprivrednu zadrugu „Rasadnik“, je 1996. godine izvdvojena i registraovana kao samostalni privredni subjekt, a od 2009. godine od donošenja uredbe Vlade Srbije posluje kao Društvo sa ograničenom odgovornošću Poljoprivredna stručna služba Kosovska Mitrovica.

Danas je PŠS Kosovska Mitrovica d.o.o. privredno društvo gde vlasnička i upravljačka prava pripadaju Republici Srbiji.
PŠS Kosovska Mitrovica trenutno ima sedmoro stalno zaposlenih, svi sa visokom stručnom spremom, od toga jedan zaposleni sa titulom mastera i šestoro diplomiranih inženjera poljoprivrede, koji rade kao savetodavci za oblasti voćarstva i vinogradarstva, ratarstva i povrtarstva, zaštite bilja i za oblast stočarstva.

Finansiranje PŠS-a se obavlja preko Ministarstva Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, a sve usluge službe su besplatne za sve proizvođače.

PŠS Kosovska Mitrovica sarađuje sa Srednjom poljoprivrednom školom Priština-Lešak, sa kojom organizuje manifestaciju „Dan ozimih strnih žita“.

Služba je 2021. godine realizovala projekat pod nazivom „Edukacija poljoprivrednih proizvođača na teritoriji AP Kosova i Metohije“, na osnovu kog je odgovorila projektnim zadacima u opštinama Orahovac, Istok, Novo Brdo, Gnjilane, Kosovska Kamenica, Štrpce i Priština.

Projekat je realizovan u saradnji sa navedenim lokalnim samoupravama, uz finansijsku podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.