U trendu

Tri puta više britanskih kompanija koje bi u Nemačku

BERLIN – Broj britanskih kompanija, koje su istražile mogućnosti za osnivanje svojih podružnica u Nemačkoj, utrostručen je ove godine, zbog zabrinutosti da će Bregzit ugroziti lance snabdevanja i pristup tržištu EU, saopštila je danas jedna agencija nemačke vlade.

Ozbiljne upite za osnivanje svoje podružnice u Nemačkoj dostavila su 172 britanska preduzeća u ovoj godini, što je za preko tri puta više nego 2015., odnosno godinu dana pre nego što su Britanci glasali za izlazak iz EU, pokazali su podaci nemačke agencije za trgovinu i investicije, a prenosi Rojters.

„Zahtevi kontinuirano rastu i dostigli su rekordan nivo u ovoj godini“, izjavio je danas zvaničnik te agencije Akim Hartig.

U 2015. godini, samo 50 britanskih kompanija je dostavilo ozbiljne upite, da bi njihov broj u 2016., u godini referenduma o Bregzitu, porastao na 77, a u 2017. godini na 111.

Rojters ocenjuje da će bez obzira na formu budućih odnosa Britanije i EU nakon napuštanja evropskog bloka, Britanija imati manji pristup jedinstvenom tržištu EU nego što je imala kao članica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.